Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot: RTL Jeste li čuli za 'Čisteće medvjediće'? U jednoj akciji prikupili su 180 velikih vreća smeća!

Jeste li čuli za 'Čisteće medvjediće'? U jednoj akciji prikupili su 180 velikih vreća smeća!

Ima i onih koji će vikendom zasukati rukave i napraviti nešto korisno za prirodu i društvo

Letećih medvjedića sjetit će se gotovo svi stariji od 30 godina, ali jeste li čuli za 'Čisteće medvjediće'? 

I oni se brinu za prirodu, a vikende provode čisteći. Samo u jednoj kampanji u Zagrebu 60-ak volontera prikupilo je više od 180 vreća smeća, javlja RTL.

Ideja nastala zajedno s lockdownom

Za neke je vikend idealna za kavu, novine i uživanje. No ima i onih koji će zasukati rukave i napraviti nešto korisno za prirodu i društvo.

'Ideja je došla prije 10 mjeseci, kada je počeo lockdown, imao sam puno slobodnog vremena', rekao je osnivač inicijative 'Čisteći medvjedići' Perica Štefan

'To je jedna vrsta aktivizma, u kojem želimo proširiti poruku da je ekologija važna, da ne smijemo biti sebični, da moramo razmišljati i o našim potomcima, i o onome što ćemo im ostaviti. Posebno nam je drago kad se ljudi jave da su sami nešto počistili, jer smo ih mi inspirirali', rekao je Štefan. 

Odradili cijeli niz akcija diljem Hrvatske

Čiste od Splita, Trogira i Čiova, preko Križevaca i Zagreba, do Nove Kapele - odakle je sve i krenulo. Cilj im je svima isti – komadiću prirode koji su oni nesavjesni odlučili onečistiti dati da diše. 

'Uvijek kažemo koji je plan, koji dio šume čistimo, onda lagano krećemo, imamo pauzu nekih 15-tak minuta, i tak negdje – ovisi kako smo dobre volje – čistimo 3 do 4 sata', kaže volonter Hrvoje. 

Čisteći medvjedići nemaju još ni godinu dana, a već su odradili cijeli niz akcija diljem Hrvatske.

U 420 radnih sati skupili 180 velikih vreća smeća

U jednoj su bili fokusirani na Savski nasip u Zagrebu. U čak osam akcija uključilo se više od 60 volontera, a u otprilike 420 radnih sati skupili su oko 180 velikih vreća smeća. A među njima - nema čega nema: dio garderobe jedne moderne Pepeljuge, zaboravljena oprema jednog pisca i krojačice. 

'Našli smo se, krenuli smo čistiti prvi put, i to nekakvo partnerstvo se nastavilo. Uključio se i naš poznati bloger Ribafish', kazao je Juraj Tomljanović

'Drago mi je biti dio jedne ovakve inicijative i nadam se da će nam se pridružiti što veći broj ljudi', zaključuje volonterka Laura. 

Vaša reakcija na temu