Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JOŠ OSAM JE PALO Otvorena istraga protiv kontrolora leta zbog lažiranja prebivališta

JOŠ OSAM JE PALO Otvorena istraga protiv kontrolora leta zbog lažiranja prebivališta

Među osumnjičenima je i šef sindikata

Nakon što je u srpnju podignuta optužnica protiv osam kontrolora leta zbog lažiranja prebivališta, čime su izbjegli plaćanje prireza u Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna, ovih je dana otvorena nova istraga protiv još osam njihovih kolega zbog iste stvari

Kako je otkrio portal Telegram, novih osam kontrolora leta pod istragom je zbog sumnji da su također lažirali prebivališta radi neplaćanja prireza, kao i da su neosnovano dobivali novac za uvećane putne troškove od svog poslodavca, Hrvatske kontrole zračne plovidbe. I oni su navodno bili prijavljeni na istoj adresi u općini Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje su bili prijavljeni i neki od njihovih kolega koji su 'pali' u prethodnom slučaju. U toj se općini, naime, ne plaća prirez, za razliku od Zagreba koji ima najveći prirez u Hrvatskoj te on iznosi 18 posto.

Tako se sumnja da su kontrolori oštetili grad Zagreb, u kojem žive, za 570.000 kuna prireza, a poslodavca za gotovo 300.000 kuna putnih troškova za dolazak na posao u Veliku Goricu i to u razdoblju od 2007. do 2011. Telegram piše da je među kontrolorima pod istragom u novom slučaju i predsjednik njihova sindikata Krešimir Rakoci. Medij je dobio potvrdu od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da je otvorena istraga protiv novih osam kontrolora leta, uz napomenu da rješenje o provođenju istrage još nije pravomoćno, odnosno da se osumnjičeni imaju pravo žaliti, a o njihovim žalbama će odlučivati sud.

Podsjetimo, u srpnju je objavljeno kako je Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo optužnicu protiv osmero kontrolora leta koji su utajom poreza na temelju lažiranja prebivališta oštetili proračune gradova u kojima stvarno žive za 1,5 milijuna kuna. Tereti ih se za to da su od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2020., kao zaposlenici tvrtke u državnom vlasništvu, davali poslodavcu lažne podatke da borave na određenim adresama iako su stvarno prebivali i boravili na drugim mjestima.

Na temelju lažnih podataka poslodavac im je obračunavao i isplaćivao plaću, a isplaćeni su im i uvećani troškovi prijevoza u ukupnom iznosu od 51.112 kuna. Tužiteljstvo ističe da se prvookrivljenog 56-godišnjaka, četvrtookrivljenog 64-godišnjaka i osmookrivljenog 54-godišnjaka tereti da su poslodavcu lažno predočili da borave u pojedinim mjestima i iz njih putuju na posao.

Vaša reakcija na temu