Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Nova TV Josipa Rimac u novim transkriptima: Zvala sam Tenu da pokrene javno savjetovanje

Josipa Rimac u novim transkriptima: Zvala sam Tenu da pokrene javno savjetovanje

Marija je ministrica Vučković, a Tena je Tena Mišetić, jedna od bližih suradnica premijera Plenkovića

Jedan od upletenih u slučaj Josipe Rimac je i dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić. On je bio uključen u izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, čime se, kako vjeruje USKOK, na zahtjev Josipe Rimac željelo pogodovati dvojici stočara, poduzetnicima Anti Sladiću i Josipu Ravliću. A postavlja se pitanje i koliko je o svemu znala bliska Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić jer je Josipa Rimac u jednom razgovoru koji je vodila s Ružicom Njavro kazala kako će nazvati 'Tenu da se Uredba pusti u javno savjetovanje'.

Telegram danas donosi nove transkripte njihovih razgovora. Kako pišu, njegovo uključivanje u rad na izmjenama predložila je Ružica Njavro, šefica kabineta ministrice Marije Vučković, koja se trenutno nalazi u pritvoru. USKOK tvrdi da je Grgić trebao biti stručnjak koji bi Uredbu izmijenio kako je to zatražila Josipa Rimac, a na prijedlog Ante Sladića. Sladić i Ravlić trebali su naći još neke stručnjake koji bi na javnom savjetovanju podržavali prijedlog koji je izradio Grgić, a koji njima odgovara.

No, Ministarstvo poljoprivrede javlja Grgiću da njegovi prijedlozi neće proći. Grgić se javlja Josipi Rimac koja mu govori kako će zvati 'Rušku' - Ružicu Njavro - i javiti mu se. Kako piše Telegram, u jednom od razgovora Josipa Rimac Anti Sladiću govori da se čula s Ruškom i da će ona dati upute Grgiću što da napravi kako bi se moglo pogurati ono što su dogovorili. Upravo je u tom slučaju Njavro dobila onih 10 tisuća eura za Uskrs, dok joj je obećano 500 tisuća kuna kada sve bude gotovo.

USKOK ima još neke snimke razgovora u kojima se oni dogovaraju. Ružica Njavro i Josipa Rimac u jednom od razgovora dogovaraju kako će se dekan Grgić uključiti u e-savjetovanje, a Rimac govori Njavro: 'Dekan nije na dovoljno jasan način objasnio sve Mariji o kravi buši, niti da rok treba produžiti sa šest mjeseci na dvije godine. Kontaktirala sam Tenu da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostacima.'

Marija je ministrica Vučković, a Tena je Tena Mišetić, jedna od bližih suradnica premijera Plenkovića, koja ima funkciju zamjenice predstojnika Ureda predsjednika Vlade te upravlja Službom za javne politike i potporu koja se bavi praćenjem te analizom pojedinih politika i sektora radi izrade stručnih mišljenja. Vjerojatno je ovo posljednje razlog zašto je Rimac kontaktirala Mišetić. Prema drugom izvoru bliskom istrazi, Rimac je Tenu Mišetić spomenula u razgovoru s osumnjičenim šibenskim poduzetnikom Antom Sladićem u kojem ga izvještava da je sada već bivša tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro navodno kontaktirala zamjenicu šefa premijerovog kabineta da 'sve pusti u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima' te da se on pripremi za 'davanje potrebnih komentara nakon što to izađe na e-savjetovanje'.   

Rimac je navodno u razgovoru podsjetila Sladića da, zajedno s osumnjičenim zagrebačkim poduzetnikom Josipom Ravlićem, dostavi dokumentaciju koju Ministarstvo poljoprivrede 'neće moći zanemariti pa da će tehnička Vlada moći donijeti Uredbu'. Tajnik Ministarstva poljoprivrede se spominje u razgovoru Rimac i Sladića u kojem je bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica navodno kazala da se dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić čuo s Majdakom i poslao mu e-mail u kojem su bile primjedbe kojima se pokušalo utjecati na izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta. USKOK tvrdi da se tom izmjenom išlo u Sladićevu korist.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je u subotu, na prijedlog USKOK-a, jednomjesečni pritvor bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika. 

Vaša reakcija na temu