Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KALENDAR NASTAVE Nova školska godina počinje 5. rujna, evo kad su praznici

KALENDAR NASTAVE Nova školska godina počinje 5. rujna, evo kad su praznici

Zimski odmor u dva dijela

I dok se bliže datumi polaganja državne mature, među kojima je prvi obvezni ispit iz engleskog jezika kojem će ovogodišnja generacija maturanata pristupiti 2. lipnja u 9 sati, već sada svi ostali učenici mogu raditi raspored za sljedeću školsku godinu.

Tada će, kao i ove godine, imati jesenski, zimski (podijeljen u dva dijela), proljetni i ljetni odmor. Naime, na snagu je i službeno stupila odluka o početku i završetku sljedeće školske godine, javlja Večernji list.

Zimski odmor u dva dijela 

Nakon ovogodišnjih ljetnih praznika učenici će u klupe sjesti 5. rujna, a 23. prosinca završit će im prvo polugodište školske 2022./2023. godine. Prije kraja prvog polugodišta imat će kratki jesenski odmor koji će trajati od 31. listopada do 2. studenog kada se učenici vraćaju na nastavu. 

Prvi dio zimskog odmora u sljedećoj školskoj godini počet će 27. prosinca, a učenici će se u klupe vratiti 9. siječnja kada i formalno počinje drugo polugodište školske 2022./2023. godine. Tijekom drugog polugodišta učenici će imati drugi dio zimskog odmora koji će im početi 20. veljače i trajati do 27. veljače kada se vraćaju na nastavu. 

U drugom polugodištu učenike očekuje i proljetni odmor koji je prema školskom kalendaru za sljedeću godinu rezerviran od 6. travnja do 17. travnja 2023. godine. Tijekom sljedeće školske godine učenici će imati i 14 slobodnih dana zbog rasporeda državnih blagdana. Ljetni odmor, točnije kraj školske godine počet će 23. lipnja, ali taj datum neće mnogo značiti onim učenicima koji će morati na dopunsku nastavu, a onda i popravne ispite. 

Generacija učenika koja će sljedeće godine upisati četvrti razred srednjih škola nastavu će imati do 26. svibnja, a onda im slijedi kratki period prije nego što i službeno budu morali pristupiti ispitima državne mature.

Test iz hrvatskog 24. lipnja

Upravo to razdoblje sada je pred ovogodišnjim maturantima. Uz navedeni datum ispita iz engleskog jezika maturanti u svoj kalendar moraju upisati i 23. lipnja ove godine kada pišu test iz hrvatskog i 24. lipnja kada je na redu esejski dio ispita iz hrvatskog jezika. 

Ovogodišnja generacija učenika posljednja je generacija koja za ispit iz materinskog jezika bira razinu - osnovnu ili višu. Već sljedeće godine svi će maturanti pisati isti ispit, a neće moći ni predati prazan papir u esejskom dijelu i ostvariti prolaz kao što je do sada bio slučaj. 

Naime, sljedeća generacija maturanata i na esejskom dijelu ispita imat će prag bez kojeg neće moći položiti hrvatski jezik na maturi. 

Vaša reakcija na temu