Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Katarina Peović rekla u Saboru da je Tuđman ratni zločinac i izazvala brojne reakcije zastupnika

Katarina Peović rekla u Saboru da je Tuđman ratni zločinac i izazvala brojne reakcije zastupnika

Raspravljali su o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti

Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti stvorit će se okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti, pojasnio je ministar Banožić. Izvođenjem specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju 'Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće'.

Sveučilište obrane i sigurnosti omogućavat će obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti. Banožić je kazao da će sveučilište dobiti ime po Franji Tuđmanu, a da će koristiti imovinu MORH-a.

- Vojno obrazovanje je zahtjevno, specifično i kompleksno područje koje pokriva širok spektar aktivnosti i znanja, ali sam uvjeren kako ćemo zajedničkim radom stvoriti organizaciju iz koje će izaći moderni lideri za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti - kazao je Banožić.

U replikama Katarina Peović upitala je treba li nam uopće ovo sveučilište i ne bi li trebali raditi na demilitarizaciji.

- Je li prikladno ime Franje Tuđmana prigodno s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu? - upitala je Peović.

- Mislim da je ime vrhunski odabrano jer je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku - odgovorio joj je Banožić, no izjava Katarine Peović izazvala je silne reakcije drugih zastupnika.

- Sramotno je i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je Tuđman zločinac. On je stvaratelj hrvatske države i pitanje je bi li oni koji danas ovako govore bez njega sjedili ovdje ili bili u Užicama - kazao je HDZ-ov Željko Reiner.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da se s njim slaže no da zastupnici imaju pravo iznositi svoja stajališta. Ipak zamolio je sve zastupnike da biraju riječi ubuduće.

Za repliku se javio i Marijan Pavliček

- Ovo je sramotno, kako vas nije sramota da možete reći da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Ovo je nečuveno. Hvalite zvijezdu petokraku koja je razarala Vukovar, a smatrate da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Trebate biti udaljeni sa sjednice - kazao je Pavliček Katarini Peović, javlja Tportal.

Vaša reakcija na temu