Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAZNENA PRIJAVA ZA RATNI ZLOČIN 'Zarobljavao ranjene civile, zlostavljao zarobljenike iz vukovarske bolnice'

KAZNENA PRIJAVA ZA RATNI ZLOČIN 'Zarobljavao ranjene civile, zlostavljao zarobljenike iz vukovarske bolnice'

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje da je u Vukovaru počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva te ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, a na štetu tri osobe.

'Osumnjičeni je, s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, protuzakonito zatvarao civilno stanovništvo i ratne zarobljenike, nečovječno postupao prema njima na način da im se nanose velike patnje ili ozlijede tjelesnog integriteta i zdravlja što je za posljedicu imalo smrt, a čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava  - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, na štetu tada 48-godišnjaka, te kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH na štetu tada 31-godišnjaka i 18-godišnjaka. 

Naime, utvrđeno je kako je osumnjičeni 63-godišnjak u studenom 1991. godine, tijekom oružane agresije tzv. Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku, a za vrijeme vojnih operacija u dijelu Vukovara zvanom 'Drvena pijaca', kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi (pod zapovjedništvom tada 28-godišnjaka), s tada 25-godišnjakom i još dvojicom pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, u jednoj od razrušenih kuća u Vukovaru pronašao i zarobio 48-godišnjeg ranjenog civila. Sumnja se da ga je naoružan, s ostalima, odveo do druge kuće u Vukovaru gdje se nalazio privremeni štab JNA i predao ga nepoznatim pripadnicima JNA i paravojnih postrojbi te ga tako protuzakonito lišio slobode i zatvorio. Nakon toga, 48-godišnjaku se gubi svaki trag i do danas nije pronađen.

Također u studenom 1991. godine, nakon sloma obrane grada Vukovara i dovoženja zarobljenika iz Medicinskog centra Vukovar na područje poljoprivrednog dobra Ovčara, u hangaru, osumnjičeni 63-godišnjak je, s najmanje još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, grubo fizički zlostavljao tada 18-godišnjaka, udarajući ga rukama, nogama i palicama po glavi i tijelu, uslijed čega je zadobio tjelesne ozlijede, trpio intenzivnu bol i patnju. Sumnja se da su isto napravili i 31-godišnjaku, koji je od zadobivenih ozljeda i preminuo. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni te se i danas vodi kao nestala osoba. Pri tome su svi bili svjesni da se radi o osobama koje su prethodno dovedene iz bolnice, odnosno Medicinskog centra Vukovar', navodi se u priopćenju MUP-a. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena kaznena prijava. 

Vaša reakcija na temu