Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com Kažnjavat će se kršenje mjera i nenošenje maski, Božinović objavio detalje

Kažnjavat će se kršenje mjera i nenošenje maski, Božinović objavio detalje

'Sve ovo vrijeme to smo htjeli izbjeći, veliki dio građana mjere je prihvatio, a zbog one manjine vjerojatno ćemo vrlo skoro izmijeniti taj dio zakona'

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je redovitu presicu o koronavirusu. U posljednja 24 sata zabilježeno je 4080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.408, objavio je Stožer uoči presice. Preminulo je 48 osoba.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će biti uvedene kazne za fizičke osobe koje krše mjere, a danas je to potvrdio i ministar Davor Božinović, piše Index.

Božinović je na presici najavio strožu kontrolu provedbe novih mjera protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu u ponoć, što uključuje i kazne za nenošenje maski.

'Inspekcije civilne zaštite, državnog inspektorata i policijski službenici bit će vidljiviji nego do sada. Naglasak će biti na objektima i djelatnostima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tu mislim na trgovačke centre', rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Sastaje se radna skupina za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Već su jučer imali razgovore s odgovornim osobama pa će ovu fazu obilježiti malo strože i striktnije postupanje nadležnih službi. Danas se sastaje radna skupina za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a glavna tema bit će kažnjavanje onih koji ne poštuju mjere, istaknuo je. 

'Sve ovo vrijeme to smo htjeli izbjeći, veliki dio građana mjere je prihvatio, a zbog one manjine vjerojatno ćemo vrlo skoro izmijeniti taj dio zakona', rekao je Božinović dodavši kako će prijedlog izmjena biti upućen Vladi po hitnoj proceduri, a odluku o tome mora donijeti Hrvatski sabor.

Na pitanje kolike će biti kazne za nenošenje maski, odgovorio je kako se o tome još raspravlja ali bit će to ozbiljnije kazne. 'Po mom sudu trebale bi biti mandatne kazne, što znači da se izriču na licu mjesta', kazao je. 

'O tome se raspravlja, moramo imati u vidu i druge kazne koje su u okviru prekršajnog i kaznenog zakona, vidjet ćemo što će svi koji su u to uključeni odlučiti. Ne mogu biti konkretan pa da me Vlada ili netko sutra demantira', kaže Božinović. 

Vaša reakcija na temu