KOALICIJA CENTRA Ukinut ćemo namete u turizmu

KOALICIJA CENTRA Ukinut ćemo namete u turizmu

Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus najavljuju kako će ukinuti sve besmislene namete građanima i poduzetnicima

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa najavila je u srijedu u Zagrebu ukidanje trećeg od ukupno pet nameta za građane i poduzetnike, koje prezentira tijekom cijelog tjedna. Nakon najave ukidanja obaveznih godišnjih tehničkih pregleda za nove automobile i nepotrebnog cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine, predstavnici koalicije najavili su i ukidanje nameta u turizmu. Podsjetivši da je turizam važan dio gospodarstva, pogotovo u Dalmaciji, Istri i Kvarneru, nositeljica liste u X. izbornoj jedinici Marijana Puljak otkrila je da koalicija namjerava ukinuti obvezno plaćanje članarine turističkim zajednicama. 

- Postojeći Zakon o članarinama propisuje da ih plaćaju mnogi obveznici, od kojih velik broj zapravo nema nikakve veze s turističkom djelatnošću. Tako se poduzetnicima nameću nepotrebni troškovi, a poslovanje opterećuje ne samo novčano, nego i administrativno - rekla je Puljak, dodajući da će se članarine plaćati na dobrovoljnoj osnovi.

Pritom će, istaknula je, racionalizirati mrežu turističkih zajednica i uskladiti je s novim teritorijalnim ustrojem od 5 regija i 100-tinjak urbanih centara kojeg koalicija predlaže. Puljak je poručila i da je turističke zajednice potrebno modernizirati kroz potpunu digitaliziraju te ponuditi veći opseg usluga i uvesti konkurenciju. Kandidat na listi u II. izbornoj jedinici Ivan Gulam najavio je ukidanje poreza na potrošnju.

- To je neka vrsta 'poreza na porez' kojeg plaćaju ugostitelji, na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima. Njegovim ukidanjem pomoći ćemo ugostiteljima, radnicima, a i svim građanima, posebno u doba ove krize - kazao je Gulam, najavivši da će ga ukinuti i na razini općine Pirovac, kojoj je trenutno na čelu.

Podsjetio da ova dva nameta čine tek mali dio ukupnog broja nameta koje je nužno ukinuti da bi gospodarstvo doživjelo revoluciju. 

- Spremni smo za takve poteze, jer smatramo da je to jedini način da Hrvatska postane bogata i prosperitetna zemlja, u kojoj će biti bolje svim njenim građanima. Uvijek naglašavamo da je Hrvatska Ustavom definirana kao socijalna zemlja, a što bude bogatija bit će i socijalnija te će moći više pomagati građanima kojima je pomoć potrebna - naglasio je Gulam.

Nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Dario Zurovec poručio je da su gradonačelnici gradova i načelnici općina koji čine dio ove koalicije, već krenuli navedenim smjerom i tako pokazali da su stvarne promjene zaista moguće. 

- Porez na potrošnju već smo ukinuli u Svetoj Nedelji i to se pokazalo kao odličan potez. Osmislili smo ozbiljan program za oporavak gospodarstva, kroz koji ćemo razvijati turizam, ali i ostale dijelove industrije i gospodarstva. Tako ćemo povećati ukupan BDP i istovremeno razvijati turizam kao važan dio gospodarstva za mnogo građana naše zemlje - zaključio je Zurovec.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69030, "");
Pregledaj komentare