KOLINDA SNIMILA VIDEO ZA KRAJ Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspješna država. Povlastica je u njoj živjeti

KOLINDA SNIMILA VIDEO ZA KRAJ Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspješna država. Povlastica je u njoj živjeti

Bila sam vaš četvrti predsjednik i prva predsjednica,kazala je između ostalog

Kolinda Grabar-Kitarović objavila je video poruku na kraju njezinog mandata na čelu države. Zahvalila se svima i poručila kako je ponosna na učinjeno. 

- Predsjedničku dužnost obnašala sam s dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebice u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskoga naroda, države i svih državljana branila sam i promicala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskoga naroda bilo mi je svetinja. O svima nama pa tako i o mojemu radu jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest - kazala je.

Nastavila je kako je stanje u društvu i državi koje je zatekla tražilo od nje što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja domovinske sigurnosti, preko ublažavanja društvenih podjela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici. 

- Predlagala sam rješenja za probleme decentralizacije, ukupnog gospodarskog razvoja i ravnomjernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i vanjskopolitičke inicijative. Osobitu pozornost posvetila sam našem međunarodnom položaju. On je danas bolji nego ikada. Smatrala sam kako našem članstvu u Europskoj uniji i NATO-savezu treba dati dodanu vrijednost. Stoga sam pokrenula Inicijativu triju mora. Time sam našoj vanjskoj politici u ruke dala kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, prije svega u okviru Srednje Europe i Mediterana. Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a djeluje europski i globalno - smatra Grabar-Kitarović.

Dodala je kako smo ostvarili temeljne ciljeve i težnje, ali i da nas čekaju novi, možda još i veći, izazovi. Uvjerena je kako nam temeljne odrednice politike nacionalne pomirbe i zajedništva i dalje moraju biti putokazi u izgradnji države, te da će izazovi s kojima se suočavamo, posebice demografski, i oni koji će doći zahtijevaju i zahtijevati od nas visok stupanj političkog suglasja i nacionalnog zajedništva.

- Snažno sam promicala našu samosvijest. Hrvatska nije usputno stvorena – ona ima sve povijesne razloge postojati. Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspješna država. Povlastica je u njoj živjeti. Ona je izraz najboljih odlika našega duha, nepresušno vrelo optimizma za budućnost. Budućnost je u našim rukama. Njezino smo jamstvo svi mi, ali prije svega naša djeca i mladi. Oni zavrjeđuju najveću pažnju i skrb. Zato sam svoj mandat velikim dijelom posvetila njima. Otvorimo im perspektivu, pružimo im priliku za što bolje obrazovanje, za obiteljski život i roditeljstvo, za rad i profesionalni uspjeh - rekla je.

Naglasila je kako je bila četvrti predsjednik i prva predsjednica te da se nada kako će Zoran Milanović i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije Predsjednika Republike i umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika. 

- Želim mu svaki uspjeh jer će to biti hrvatski uspjeh. Zaključujem svoj mandat Predsjednice Republike s dubokom vjerom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskoga naroda. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnjacima u domovini i diljem svijeta želim svako osobno i obiteljsko dobro. I neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska! - zaključila je.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58915, "");
Pregledaj komentare