Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Komora socijalnih radnika napala Jelenu Veljaču

Komora socijalnih radnika napala Jelenu Veljaču

Zgražaju se što ih se smatra odgovornima

Hrvatska komora socijalnih radnika uputila je apel Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a vezano uz nedavne događaje oko ozljeđivanja i smrti dvoipolgodišnje djevojčice.

Napali su inicijativu #SpasiMe Jelene Veljače koja će se sutra sastati s ministrom Aladrovićem zbog propusta sustava socijalne skrbi u slučaju djevojčice (2) koja je preminula nakon što ju je premlatila majka.

Iz Komore tvrde da se nad njima provodi linč te da je Veljačinoj inicijativi jedini cilj linč i kažnjavanje. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice.

Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti.

U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika.

Za dan 06.04.2021. godine s ministrom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje.

Potrebno je naglasiti da navedene 'inicijative' čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi.

Smatramo da do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su radili s obitelji preminule djevojčice.

Struka socijalnog rada ima potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika.

Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo.

Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka – socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš, piše Index.

Vaša reakcija na temu