Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KORONA U ŠKOLAMA: Koliko je djece cijepljeno u Hrvatskoj?

KORONA U ŠKOLAMA: Koliko je djece cijepljeno u Hrvatskoj?

Imamo nove preporuke za samoizolaciju koje se odnose na školarce, a najavljen je i dokument o cijepljenju djece

Povratkom djece u školske klupe i učionice vratio se i koronavirus. Tako je, zaključno s petkom, zbog covida u izolaciji bio 2021 učenik osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a u samoizolaciji njih 10.582. Od spomenute brojke najveći broj oboljelih učenika i onih u samoizolaciji bio je na području Grada Zagreba – 689 oboljelih te 4203 u izolaciji.

No, od ponedjeljka zbog novih uputa HZJZ-a u samoizolaciju, ako je zaražen jedan učenik, ne ide cijeli razred, pa se može očekivati da će biti i manji broj onih koji će morati na online nastavu.

U samoizolaciju moraju samo oni učenici koji su sjedili dva metra u svim smjerovima od zaraženog, učenici koji su zajedno putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili/stajali unutar dva metra, kao i oni koji su se više vremena družili s pozitivnim učenikom u zatvorenom prostoru (dulje od školskih odmora) te oni koji su ostvarili direktan fizički kontakt.

Uz izmjenu preporuka koje su stupile na snagu, iz HZJZ-a su najavili dokument na tu temu kako bi se cijepilo što više djece u dobi od 12 i više godina, piše Tportal.

- Posebno preporučujemo cijepljenje djece s kroničnim bolestima ili one koja žive s kroničnim bolesnicima u obitelji. Tu su i završni razredi srednjih škola i škola koje imaju praksu u ustanovama u kojima su u kontaktu s većim brojem ljudi - kazala je prošloga tjedna Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

I dok s jedne strane epidemiolozi pozivaju na cijepljenje djece, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je broj cijepljene djece mali. Naime, od polovice lipnja, kad se krenulo u cijepljenje školaraca, do zaključno 27. rujna, prema podacima koje smo dobili od HZJZ-a, cijepljeno je 11.387 osoba mlađih od 18 godina.

- Cijepljenje se provodi u djece s navršenih 12 godina tako da se cijepljena djeca kreću u rasponu od 12 i više godina do manje od 18 godina - odgovorili su iz HZJZ-a, ne navodeći gdje je cijepljeno najviše, a gdje najmanje djece.

Dodaju da je najviše cijepljeno mladih u dobi od 16 do 18 godina, njih oko osam tisuća, većinom Pfizerom i manjim dijelom Modernom.

Hoće li dokument koji planiraju pustiti potaknuti na cijepljenje djece, tek će se vidjeti jer ni odrasli nisu iskazali pretjeran interes: cijepljeno je dosad 50,15 posto odraslog stanovništva, odnosno 1.693.549 osoba (1.602.276 osoba cijepljeno s dvije doze te 91.273 osobe cijepljene cjepivom Janssen), piše Tportal.

Vaša reakcija na temu