Foto: Image by leo2014 from Pixabay KORONAVIRUS: Ulazimo u kritičnu fazu epidemije

KORONAVIRUS: Ulazimo u kritičnu fazu epidemije

Ostanite doma

U Hrvatskoj se u subotu stanje nešto popravilo u odnosu na petak koji je bio najgori dan dosad, piše Index.

Stožer je ujutro objavio podatak o 49 novozaraženih, a popodne o njih još 22. U jednom je danu tako 71 novi slučaj u Hrvatskoj što je znatno manje nego jučer. Ukupno je 657 zaraženih, a 49 osoba je izliječeno.

No unatoč dobrim brojkama kada je riječ o novim slučajevima zaraze, stigle su loše vijesti o još dvije preminule osobe. Riječ je o 92-godišnjoj ženi koja je preminula u Puli i 60-godišnjem Karlovčaninu koji je preminuo u Zaraznoj u Zagrebu.

Večeras je i prvi hrvatski političar objavio da je pozitivan na koronavirus, a riječ je o HDZ-ovom gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću.

Iz Stožera su pozvali građane da unatoč lijepom vremenu ostanu kod kuće jer ulazimo u kritično razdoblje u sljedećih nekoliko tjedana.

'Većina se građana ponaša u skladu s uputama. Na tržnicama i u specijaliziranim trgovinama stanje je dobro, nemamo nekih dojava da se krše epidemiološke mjere i zasad izgleda da je to bila dobro odvagana mjera', kazao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

'Ulazimo u kritično važno razdoblje sljedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu. Zato molim sve da ne izlaze bez nužne potrebe', rekao je.

I dr. Goran Tešović, dječji infektolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, upozorio je u subotu u programu N1 da sad slijedi kritična faza epidemije.

'Sad ulazimo u kritičnu fazu epidemije, kad će broj bolesnika s teškim oblikom bolesti narasti. Klinika je zamišljena kao referentni respiratorni centar za ovu bolest, što znači da će se tu koncentrirati najteži bolesnici do ispunjenja kapaciteta. Uskoro ćemo imati više mehanički ventiliranih. Jutros ih je bilo 10. Naš maksimum za odrasle je 40 što se aparature tiče, ali o toj aparaturi i bolesnicima treba skrbiti visoko specijalizirano osoblje', rekao je i naglasio da vrlo lako može doći do manjka osoblja.

Prvi je u subotu ujutro o tome da nam slijedi kritična faza progovorio znanstvenik Ivan Đikić. 

'Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, a sudjelovanje građana u toj borbi je ključno. Nakon razgovora s ministrom zdravstva, profesorom Vilijem Berošem, upućujem priopćenje hrvatskoj javnosti ističući stručne činjenice koje su važne da što prije savladamo ovu pandemiju'", piše Đikić, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61898, "");
Pregledaj komentare