Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ilustracija Kovačevićeva firma za koju se sumnja da je uzgajala 'travu' dobivala poticaje od države

Kovačevićeva firma za koju se sumnja da je uzgajala 'travu' dobivala poticaje od države

Proizvodili indijsku umjesto industrijske konoplje

Dragan Kovačević, optuženik u aferi Janaf, imao je prste u još jednoj tvrtki, koja je dobivala potpore od države.

Tvrtka se zove Rašeljke d.o.o., a već se objavilo i opisalo kako se sumnja da se bavila proizvodnjom indijske, umjesto prikazane industrijske konoplje. Posrnuli Kovačević, bivši direktor Janafa, jedan je od sedmero suvlasnika, a policija je o cijeloj priči pokrenula istragu. 

Prošle godine ta je tvrtka dobila je gotovo 1,2 milijuna kuna potpora. Preciznije, 1.174.162,04 milijuna kuna. Od toga je čak 974.474 kuna dobila iz Europske unije, a 199.687.73 kuna iz Republike Hrvatske, pišu 24 sata.

Popriličan iznos potpora isplaćen im je i 2018. godine. Od ukupno 960.499 kuna, iz Europske unije pristiglo je čak 770.214 kuna te 190.285 kuna iz Republike Hrvatske. I ovdje su Mjera 17 i Mjera 11 pokupile najveći komad potpornog kolača, po 179.913 kuna i 344.055 kuna. Tvrtka Rašeljke d.o.o. dobivala je isplate i na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, odnosno pretpristupnog programa Europske unije kojemu su ciljevi pomoć u usklađivanju i pripremi za korištenje budućih EU fondova. Tako se u pregledu korisnika IPARD programa navodi i tvrtka Rašeljke d.o.o. iz Sisačko-moslavačke županije kojoj je isplaćeno 509 tisuća kuna za ulaganje u opremanje sustava za navodnjavanje na otvorenom za trajne nasade i površine pod povrćem, koristeći podzemne (izvori i bunari) i površinske vode (rijeke, jezera i akumulacije), kao i za izgradnju sustava, uključujući pumpe, cijevi, ventile i raspršivače te izgradnju bunara.

Postavlja se pitanje, ako se tvrdnje tužiteljstva pokažu ispravnima, kako to da nikad nitko od inspektora nije primijetio što se uzgajalo u Novskoj i za što su dobivali novac?

Vaša reakcija na temu