Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HNB Kovanica od 25 kuna s Pelješkim mostom prodaje se za 725 kuna

Kovanica od 25 kuna s Pelješkim mostom prodaje se za 725 kuna

Kada ne bude više u upotrebi - vrijedit će najviše

Povijest i emocija utjelovljeni u jednoj kovanici izazvali su potpunu pomamu prvi put i među građanima, a ne samo numizmatičarima. Ima ih još samo u oglasniku gdje su cijene u prosjeku od 200 do 500 kuna. Numizmatičar kaže: sve se poklopilo.

'Prva stvar je što smo nedavno imali ovaj dio oko uvođenja hrvatskog eura. Natječaj i odabir likovnog rješenja. Tu se javio interes hrvatskih građana za kovani novac. Druga stvar je konačan dovršetak i otvaranje Pelješkog mosta što je događaj od nacionalnog značaja možda najveći u zadnjih 300 kuna', objašnjava Zlatko Viščević za RTL.

Jedna je prodana za čak 725 kuna. Taj se iznos i očekivao, kažu kolekcionari, ali ne tako brzo. Osim ove kovanice, povećani, ali ni približno isti interes bio je za još dvije kovanice. Novi život je iskovan kao simbol novog tisućljeća.

'Veći interes su izazvale kovanice fetus 2000. i Zagreb, kojemu je cijena narasla baš poslije potresa. Pojedini događaji ili poremećaji u društvu u numizmatici utječu na porast cijena kovanica', kaže Stjepan Aušperger, kolekcionar novca.

Kovanica Pelješkog mosta povezala je svih 19 25-ica u kolekciju u kojoj sada i ostale kovanice imaju puno veću vrijednost nego prije. Kuna je tako na zalazu dobila svog favorita, a ima ga već dugo i euro.

'Najskuplja je kovanica Grace Kelly. Njena vrijednost sada postiže čak 4000 eura. U samom startu se ta kovanica prodavala za 65 eura. Poučeni tim iskustvom sada sve kovanice, to je Kraljevina Monako, vi možete isključivo kupiti putem rezervacije na internetu', dodaje Aušperger.

Teško da će Pelješki most ikada postići baš takvu cijenu. Ali zanimljivo, upravo kada kuna ne bude više u upotrebi - vrijedit će najviše.

Vaša reakcija na temu