Foto: Filip Brala Krstičević prokomentirao kaznenu prijavu za ratni zločin koju je protiv njega podnio srbijanski odvjetnik

Krstičević prokomentirao kaznenu prijavu za ratni zločin koju je protiv njega podnio srbijanski odvjetnik

Osvrnuo se i na propalu kupovinu izraelskih zrakoplova

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević prokomentirao je propalu kupovinu izraelskih aviona kao i kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio srbijanski odvjetnik Dušan Bratić zbog ratnog zločina. U prijavi se navodi da je bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

- Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato što jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku i to na pravi način. Moj ratni put je potpuno čist, na njega sam ponosan. Što se tiče puta 4. gardijske brigade, on je put ponosa, časti, junaštva i crvene beretke u Domovinskom ratu su napravile sve ono što su trebale napraviti i ja sam iznimno sretan kako sam zapovijedao. Ja to ne smatram prijavom, ja sam slobodan čovjek, časno sam branio domovinu, na to sam ponosan. Treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija i treba znati da je moje zapovijedanje 4. brigadom, kao i put 4. brigade bio put ponosa. Očito mnogi žele danas uprljati 4. brigadu, uprljati mene kao ratnog zapovjednika. Potpuno sam čist i nevin - rekao je Krstičević.

Na pitanje je li bio tada u mjestu Bravnice odgovorio je da u to vrijeme i na tom mjestu 4. brigada nije bila. 

- Očito nekome odgovara s vremena na vrijeme opet aktivirati tako nešto i to očito s ciljem da destabilizira mene osobno i ovu Vladu i ja se stavljam u poziciju da se trebam braniti za ništa - dodao je.

U vezi izraelskih zrakoplova rekao je da je njegova jedina odgovornost sigurnost Hrvatske i jačanje Hrvatske pobjedničke vojske.

- Taj posao profesionalno radim. Izraelci su imali obavezu, to je bila njihova odgovornost, oni su to u Zagrebu i rekli. Oni to nisu uspjeli osigurati, ispričali su se i zbog okolnosti između SAD-a i Izraela mi kao treća strana nismo uopće mogli utjecati na taj proces, to je isključiva odgovornost države Izrael. Oni su kao prodavatelj to trebali osigurati. Izrael je preuzeo odgovornost, ostalo su relacije između SAD-a i Izraela. Koristio sam u natječaju svu dokumentaciju, s Izraelom i SAD-om sam koristio službenu usmenu i pismenu korespondenciju i ona je za mene relevantna i ona za mene ima težinu. Američki ministar obrane je došao pred mene u Zagreb i ponovio potporu za tu akviziciju i vidimo iz jučerašnjeg priopćenja SAD-a u prvom dijelu ponovno kažu da su podupirali akviziciju aviona - kazao je Krstičević.

Prokomentirao je i zahtjeve za njegovom smjenom.

- Oni su imali priliku riješiti pitanje borbenog zrakoplovstva kada su bili na vlasti, sustavno i organizirano, a znamo da to nisu napravili. Mi imamo priliku, vidimo da to nismo riješili prvi put, ali ne zbog okolnosti zbog kojih smo mi krivi, niti zbog okolnosti na koje smo mogli utjecati, ova Vlada će to riješiti iz drugog puta. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo to zaslužuje i mi ćemo to napraviti. Ima puno opcija, sagledat ćemo odgovorno sve opcije, moramo voditi računa o tome da su to novci i da su to novci naših poreznih obveznika. Za hrvatski novac moramo voditi računa o omjeru cijene i kvalitete, a sada ćemo s još većim iskustvom sagledati opcije i izabrati način rješavanja tog pitanja - zaključio je Krstičević.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare