Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Krstičević obišao Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje: Ključ uspjeha je predviđanje i pravovremena reakcija

Krstičević obišao Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje: Ključ uspjeha je predviđanje i pravovremena reakcija

'Združenim djelovanjem izgradili smo sustav domovinske sigurnosti', poručio je Krstičević

 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obišao je u petak, 19. srpnja 2019. Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

Tom prigodom, zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ujedno i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković održali su prezentaciju presjeka Protupožarne sezone 2019.

Ministar Krstičević koji je ujedno i predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti zahvalio je svima koji su izravno uključeni u aktivnosti Protupožarne sezone pohvalivši njihov dosadašnji rad.

- Ove godine imamo novu sposobnost nadzora iz zraka, novi besposadni zrakoplovni sustav Orbiter III koji je danas predstavljen u šibenskom zaleđu i koji koristimo za rano otkrivanje požara i protupožarna izviđanja - rekao je ministar dodavši kako se tim sustavom, zajedno s transportnim helikopterima Mi-171 Sh znatno proširio spektar sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

- Ključ uspjeha je predviđanje i pravovremena reakcija, a združenim djelovanjem i zajedničkim naporom sastavnica i lokalne zajednice izgradili smo sustav domovinske sigurnosti - istaknuo je ministar te poručio: - Hrvatska vojska rasporedila je kopnene, pomorske i zračne snage na način kako bi u vrlo kratkom roku bile spremne za izlazak na teren.

U svojoj prezentaciji brigadni general Tuškan pojasnio je ulogu Hrvatske vojske u Protupožarnoj sezoni 2019., predstavivši ovom prilikom i nove tehnologije koje su uvedene ove godine.

- Ideja je prepoznati sve senzore na terenu i umrežiti ih u jedinstveni sustav te prikupljati podatke iz njih, analizirati i distribuirati ih onima kojima su potrebni na terenu ili na razini odlučivanja - objasnio je zapovjednik vojnih snaga načelo združenog djelovanja i zajedništva i stvaranja zajedničke operativne slike koja rezultira stvaranjem situacijske svijesti. Brigadni general osvrnuo se ovom prilikom i na nedavni požar na otoku Pagu gdje je, kako je rekao, pravovremenom reakcijom vatrogasaca i pripadnika Hrvatske vojske vrlo brzo ugašen.

Kratku prezentaciju održao je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasivši kako je u 2019. godini zabilježen najveći broj nastalih požara u posljednjih 10 godina te kako su svi uspješno ugašeni bez veće materijalne štete.

- Novim tehnologijama i sustavima ove godine omogućeno je brže uočavanje požara,brže donošenje odluka na svim razinama, brže procedure za djelovanje zračnih snaga, te veći početni broj vozila i vatrogasaca u intervencijama - rekao je

Tome su pridonijele i svakodnevna izvješća Državnog hidrometeorološkog zavoda te kontakt s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom te angažman pripadnika Hrvatske vojske. Zapovjednik Tucaković također je pohvalio profesionalno djelovanje svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti tijekom gašenja požara na otoku Pagu koje su pravovremenom reakcijom spriječili njegovo daljnje širenje te proveli evakuaciju bez ozlijeđenih

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone zaključno s 19. srpnja 2019. u 8:00 sati, zračne protupožarne snage sudjelovale su u gašenju 11 požara i to: šest u Šibensko-kninskoj županiji te po jedan u Zadarskoj, Splitsko-Dalmatinskoj, Istarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Također, izvršeno je osam protupožarnih izviđanja PP zrakoplovima u županijama priobalja. Na navedenim zadaćama izvršeno je 339 letova, ostvareno oko 60 sati naleta, a izbačeno je 1680 tona vode. Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je tijekom PP sezone 11 puta, pri naleta pri čemu je ostvareno 7:25 sati.

U 2019. godini zaprimljeno je 70 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice, od čega je realizirano 66 zahtjeva. Na navedenim zadaćama izvršeno je 1133 letova, ostvareno 176 sati naleta i izbačeno ukupno 5.553 tone vode.

Vaša reakcija na temu