Foto: HRT Lauc protiv novih mjera: Nema koristi od zatvaranja teretana, a šteta je velika

Lauc protiv novih mjera: Nema koristi od zatvaranja teretana, a šteta je velika

'Jedino odgovorno i maksimalno oprezno ponašanje svakog od nas može usporiti širenje ove epidemije... Sve drugo je iluzija i prebacivanje odgovornosti na nekog drugog...'

Znanstvenik Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta vlade, koji spada u antilockdown struju u tom savjetu, komentirao je današnju najavu strogih mjera na svom Facebook profilu.

'Stroge mjere su iluzija činjenja. Dva jako opsežna istraživanja pokazala su da uvođenje formalnih strogih mjera ima vrlo limitirane učinke. Primjerice lockdown umanjuje brzinu širenja epidemije za oko 10%. Ovakav parcijalni kao kod nas za još manje...', napisao je Lauc.

'Stanje je jako teško i trebamo smanjiti brzinu širenja virusa, no nametnute mjere nisu rješenje. To vidimo u susjednim zemljama. Zatvorite kafiće i ljudi će se nalaziti u privatnim prostorima... Umjesto očekivane koristi, imate štetu. Zatvaranje restorana koji su već sada radili u jako razmaknutim uvjetima ne može imati veliki efekt. Zatvaranje teretana isto tako... Korist nikakva, a šteta velika. Jako, jako velika i dugotrajna, no to netko tko živi od sigurne državne plaće naprosto ne razumije...', stoji u Laucovoj objavi.

'Jedino odgovorno i maksimalno oprezno ponašanje svakog od nas može usporiti širenje ove epidemije... Sve drugo je iluzija i prebacivanje odgovornosti na nekog drugog...', zaključio je znanstvenik i za kraj priložio dva linka na radove objavljene u znanstvenim časopisima Nature i Lancet.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(81396, "");
Pregledaj komentare