Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com LIJEČNICI NAJAVLJUJU TUŽBE Županije i gradovi nas prisiljavaju na zakup opreme koja je nabavljena bespovratnim sredstvima!

LIJEČNICI NAJAVLJUJU TUŽBE Županije i gradovi nas prisiljavaju na zakup opreme koja je nabavljena bespovratnim sredstvima!

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija smatra da je takvi ponašanje protuzakonito

Dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija, upozorava na to da su ugovori o najmu opreme protuzakoniti. 

- Iako u Hrvatskoj nedostaje 1100 liječnika obiteljske medicine, 10.000 medicinskih sestara I  tehničara, 180 ginekologa, 160 pedijatara i 600 liječnika dentalne medicine, iako su  standardi po broju osiguranika o kojima skrbi jedan tim dvostruko veći nego u ostalim zemljama EU, rješavajući zamolbe uposlenika domova zdravlja koji  žele status ugovorne ordinacije, ovih dana županije uvjetuju potpisivanje ugovora o zakupu prostora ugovorima o zakupu opreme! Radi se o protuzakonitom postupanju! - navod dr. Rodić.

Pojašnjava da se u zakup daju jedinice zakupa, dakle prostor plus oprema. Liječnici u ugovornom odnosu, koji su do jučer bili koncesionari, sami vlastitim sredstvima opremaju   svoje ordinacije. 

- Oprema se u domovima zdravlja nabavljala  putem decentraliziranih sredstava ili putem EU fondova. I jedna i druga su bespovratna sredstva, pa je naplata zakupa te opreme protuzakonita. No to ne priječi županije I gradove na postupanje protivno zakonu. Liječnici koji žele izaći iz ralja uposlenika doma zdravlja ucijenjeni su na potpisivanje Ugovora o zakupu opreme kako bi ostvarili status ugovorne ordinacije, no naši će članovi nakon dobivanja statusa ugovorne ordinacije pokrenuti tužbe, jer je naplata opreme  protuzakonita. Pozivamo župane i gradonačelnike na odustajanje od ovakve prakse - zaključuje dr. Rodić.

Vaša reakcija na temu