Foto: Screenshot/HRT Liječnici optužuju da nemaju dovoljno zaštitne opreme, Beroš: 'Radimo maksimalno na dobavi opreme'

Liječnici optužuju da nemaju dovoljno zaštitne opreme, Beroš: 'Radimo maksimalno na dobavi opreme'

U četvrtak navečer stiže i avion s više od milijun maski, rukavicama i ogrtačima

Prvi put smo danas vidjeli pomalo uzrujanog ministra zdravstva Vilija Beroša, donosi RTL

Zasmetale su mu optužbe liječnika da nemaju dovoljno zaštitne opreme. U našu redakciju stigle su poruke zdravstvenih djelatnika koji kažu da maske kakve nose pojedini ministri vide samo na televiziji.

Rampa se diže, a iz bolnica stižu po zaštitnu opremu. Preko Zaboka do Zagreba; stiglo je 7000 maski, milijun rukavica i ogrtača. U skladište Ravnateljstva civilne zaštite stigli su i iz KBC-a Sestre milosrdnice. I ravnatelj pomaže pri utovaru. Sve je potom stiglo u bolničku ljekarnu: prva isporuka od donacije koju je Hrvatska dobila.

'Isporuka koja je sada stigla uključuje kombinezone, zaštitne manitile, Ono što je nama najvažnije su maske s filterom sad popularno u populaciji poznate FFP3 i FFP2, odnosno maske koje nose tu direktivu N95',  objasnila je Martina Kranjec Šakić, pročelnica bolničke ljekarne KBC-a Sestre milosrdnice.

Zdravstveni djelatnici kažu da na dan dobiju jednu kiruršku masku, a da su kutije zaključane u ormaru. I da zaštitna sredstva kupuju u poljoprivrednim dućanima kojih više ni tamo nema. Sve to, prvi put je vidno razljutilo ministra zdravstva.

''Situacija nije optimalna, međutim daleko je bolja od one koje se zlonamjerno prikazuje. Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjali zaštitnu opremu s polica da bi prikazivali stanje kao loše. Mi znamo da u svakom ratu postoji peta kolona, tako želim poručiti svima da radimo maksimalno na dobavi opreme'', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prema istraživanju Hrvatske liječničke komore čak 18% obiteljskih liječnika, ginekologa i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema kirurške maske, 76 % nema FFP2 maske. Njih 84% radi bez zaštitne odjeće, a 27% nema sredstva za dezinfekciju.

'Moram priznati da je izdavanje zaštitne opreme iz ljekarne prema odjelima smanjeno proteklih nekoliko tjedana. Sigurno možda nisu zadovoljni, mi smo se preusmjerili na odjele koji su najkritičniji. To je centralni hitni prijem, naša zgrada koju zovemo karantena gdje zbrinjavamo bolesnike koji su potvrđeni i koji su u sumnji', rekla je Kranjec Šakić.

I stožer Civilne zaštite Šibensko-kninske županije priprema maske, rukavice i antiseptike za dostavu. Kažu; situacija je sad bolja.

'Oni su na prvoj crti obrane. Ono što je važno kako medicinari kažu; mi se u ovom trenutku borimo s jednim nevidljivim neprijateljem bez oružja, pri tom ne msilim na opremu nego na lijek, odnosno ono čim se oni mogu boriti s koronavirusom', izjavio je Nikola Blažević iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Neki zdravstveni djelatnici se žale da maske kakve vide na pojedinim ministrima, nikad nisu primili u ruke, vidjeli su ih samo na televiziji.

'Zlonamjerno prikazivanje situacije lošijom je nešto što je je jako loše. Molim institucije da postupaju na adekvatan način. Kada ova ugroza završi, evaluirat će se rad svih nas. Počevši od mene. Situacija nije optimalna, ali Hrvatska vlada radi maksimalno da svima omgući sve' kazao je ministar Beroš.

U četvrtak navečer stiže i avion s više od milijun maski, rukavicama i ogrtačima. I to iz Kine, prenosi RTL.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61631, "");
Pregledaj komentare