Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LIJEK ZA RAK Ministarstvo odbilo financirati projekt hrvatskih znanstvenika, ali ga je zato Kanada objeručke prihvatila

LIJEK ZA RAK Ministarstvo odbilo financirati projekt hrvatskih znanstvenika, ali ga je zato Kanada objeručke prihvatila

Štagljar poručuje kako mu ne je preostaje ništa drugo nego raditi na tome da novac na MedILS dovede isključivo iz inozemstva, kao što to Miroslav Radman čini već zadnjih deset godina

Molekularni biolog Igor Štagljar, jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika i voditelj laboratorija na MedILSU, na Facebooku je početkom godine objavio da mu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odbilo financirati projekt, za koji kaže da je prvi u svijetu koji opisuje primjenu nove inovativne metode za pronalaženje lijekova protiv raka pluća, debelog crijeva i gušterače, a danas je objavio kako je projekt kojeg je radi s  akademikom Miroslavom Samaržijom, predstojnikom Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, odlučila financirati Kanada. 

- Taj projekt je nakon evaluacije koja je trajala ni više ni manje 16 mjeseci bio odbijen za financiranje (točnije stavljen na rezervnu listu), između ostalog uz napomenu da tim znanstvenika koji je prijavio taj projekt, dakle akademik Samaržija i ja, nije dovoljno kvalitetan za uspješnu provedbu tog projekta. Naime, dobili smo 7 od sveukupno 14 bodova za snagu našeg tima. Kada sam vidio da Ministarstvo znanosti i obrazovanja ignorira naše znanstvene činjenice, odlučio sam početkom lipnja ove godine prijaviti identičan projekt kanadskoj Vladi - piše Štagljar i dodaje kako je nakon evaluacije koja je trajala tri mjeseca njihov projekt potvrđen za financiranje. 

- Zbog povjerljive prirode ovog projekta na žalost ne smijem reći o kojoj se točno sumi novaca radi, ali mogu spomenuti da se radi o sedmeroznamenkastoj sumi. Želim napomenuti da je baš šteta da ovaj projekt nismo mogli realizirati u Hrvatskoj, jer bi on jednog dana Hrvatskoj mogao donijeti prilično veliku financijsku dobit - navodi Štagljar koji ističe kako je očito da se u hrvatskim znanstvenim krugovima na sve moguće načine opstruira da novac iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ne dolazi u MedILS.

Zaključuje kako mu je preostaje ništa drugo nego raditi na tome da novac na MedILS dovede isključivo iz inozemstva, kao što to Miroslav Radman, osnivač MedILS-a, čini već zadnjih deset godina.

- Uz moju najbolju volju da pomognem Hrvatskoj te da prenesem neke od perspektivnih projekata iz mog laboratorija sa Sveučilišta u Torontu na MedILS, kao i dio mog znanja na mlade baš tamo gdje sam odrastao, išao u školu i gdje sam stekao više nego dobru bazu znanja za budućnost, te gdje sam se prije dvije godine i djelomično vratio, to mi nažalost nije bilo omogućeno od strane MZO-a. A naši političari će i dalje pozivati Hrvate iz dijaspore da se vrate i da pomažu Hrvatskoj, te će takvim parolama puniti ljudima glave tijekom njihovih predizbornih kampanja - zaključuje Štagljar.

Vaša reakcija na temu