Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zoran MAJKU I KĆI IZBACILI NA ULICU ZBOG DUGA OD 10.000 KUNA Stan je prodan na dražbi za 520.000 kuna

MAJKU I KĆI IZBACILI NA ULICU ZBOG DUGA OD 10.000 KUNA Stan je prodan na dražbi za 520.000 kuna

Deložirane, a imaju propisanu samoizolaciju

Odlukom suda u Zagrebu 61-godišnja Jasminka Jovanović i njena 20-godišnja kći Lorena deložirane su iz stana blizu Kvaternikovog trga.

Ovršili su ih zbog neplaćene pričuve koja je 2014. godine, kada je izdano rješenje o prisilnoj naplati duga, iznosila 10.000 kuna. Za toliko su novca Jasminka i Lorena izgubile stan od 40-ak kvadrata na atraktivnoj lokaciji u širem centru Zagreba, piše portal Novosti.

Gledano pravno-formalno, sud je donio pravičnu odluku. Problem je, naime, što Jasminka nije pravovremeno uložila žalbu na rješenje o ovrsi, koje je tako postalo pravomoćno. Rukom je napisala i poslala poštom, ali je zakasnila jedan dan.

U prilog im nisu išli ni zakoni. Zakasnili su na promjenu starog Ovršnog zakona po kojoj se više ne dozvoljava ovrha na nekretninu koja je jedini dom za iznose niže od 20.000 kuna. Njima se sudilo po starom zakonu.

U listopadu prošle godine održana je dražba i stan je prodan za 520 tisuća kuna.

Samohrana majka Jasminka Jovanović inače je korisnica zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb. Stan je ostavština njene majke. Jasminka je željela platiti dug. Pomogao joj je i Centar s jednokratnom pomoći tako da je iznos s 10 tisuća smanjen na 7 tisuća kuna, ali to nije bilo dovoljno da se dražba odgodi.

S obzirom na to da su izgubile stan, Centar za socijalnu skrb traži povrat više od 250 tisuća kuna, koliko su Jasminki uplatili tijekom zadnjih 20 godina, što im omogućava stari Zakon o socijalnoj skrbi koji je također u međuvremenu promijenjen.

Jasminka objašnjava da se sama branila na sudu jer nije imala novca da plati odvjetnika. Uložena je i ustavna tužba s molbom Ustavnom sudu za privremenu odgodu ovrhe, ali sve uzalud. Jasminka je pokrenula i postupak kako bi dobila nešto novca od malog dijela suvlasništva koji joj je pripao u stanu u Zagrebu nakon smrti oca, ali i on još uvijek traje.

Zadnji pokušaj da se spriječi deložacija bio je krajem prošlog tjedna. Općinski građanski sud molbu je odbio, tvrdeći opet da nije naveden nijedan dobar razlog za odgodu.

U ponedjeljak su ovrhovoditelj i policija otjerali majku i kćer iz stana. Lorena ima temperaturu i liječnica joj je prepisala samoizolaciju i da se testira na koronu. Samoizolacija je određena i njenoj majci, i to u razdoblju od 20. do 30. studenoga. No to nije spriječilo ovrhovoditelja da ih izbaci na ulicu.

Obratile su se za pomoć Srpskom narodnom vijeću i Srpskom demokratskom forumu, koji su im pronašli privremeni smještaj. Da nisu, njih dvije doslovno bi ostale na ulici, jer prihvatilište zbog koronavirusa radi sa smanjenim kapacitetom s posebnim prostorom za samoizolaciju novih korisnika, pišu Novosti.

Vaša reakcija na temu