Foto: Joško Šupić Marijana Puljak o izborima u BiH: 'Komšić je dobio glasove birača preplašenih nacionalističkim navijanjem iz Hrvatske i Srbije'

Marijana Puljak o izborima u BiH: 'Komšić je dobio glasove birača preplašenih nacionalističkim navijanjem iz Hrvatske i Srbije'

Predsjednica stranke Pametno komentirala je rezultate izbora u susjednoj državi

S obzirom na različita stajališta u stranci Pametno oko izbora u BiH, pitali smo predsjednicu Marijanu Puljak kakav je njihov službeni stav. Koplja se lome oko izbora člana predsjedništva Željka Komšića kao predstavnika hrvatskog naroda. 

'Rezultati izbora u BiH posljedica su trenutnog izbornog zakona i kao takve ih treba poštivati. HDZ se, kao i obično, želi prikazati jedinim legitimnim predstavnikom Hrvata, a istina je da do sada nisu puno pomogli razvoju i stabilnosti BiH. Kasno je sada govoriti da izborni zakon ne valja jer ga je bilo prilike mijenjati, no to se dosadašnji hrvatski predstavnici u vlasti nisu usudili raditi', kaže Marijana Puljak. 

Smatra da je Komšić dobio glasove birača preplašenih nacionalističkim navijanjima iz susjednih država. 

'Građani BiH reagirali su na poruke o očuvanju BiH koje je slao Komšić, ne zato što mu vjeruju, jer ni u dosadašnjim mandatima nije puno napravio, već prepadnuti navijanjima iz susjednih država Hrvatske i Srbije. Ta navijanja nikako ne pridonose stabilnosti već i dalje potpiruju nacionalizme koji dosad ničeg dobro nisu donijeli toj zemlji. HDZ nije dobio predstavnika u predsjedništvu BiH, ali će vjerojatno participirati u vlasti i nastaviti raditi kroz druge mehanizme osim predsjedništva. Stoga nemaju razloga za prikazivanje ovog rezultata kao nekakvog velikog poraza', drži predsjednica stranke Pametno. 

Nema dobru prognozu za BiH. 

'Jasno je da zbog kompleksnosti cijele situacije BiH ulazi u još veću krizu, a dok i u toj državi ne ojača svijest da su potrebne promjene na svim razinama vlasti i u samom percipiranju uloge političara, neće doći do potrebne stabilnosti i zaokreta prema naprednoj, razvijenoj i građanskoj državi', zaključila je Puljak. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(36510, "");
Pregledaj komentare