Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: N1 Markotić: Ako se previše opustimo, virus odmah šalje upozorenje

Markotić: Ako se previše opustimo, virus odmah šalje upozorenje

'Ne moramo napraviti seobu naroda i ići zato jer se može'

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić bila je gošća Dnevnika N1 Televizije. 

Doktorica Markotić komentirala je stanje na Braču, kazala je kako ga ne treba uspoređivati s Wuhanom te da to vidi kao odraz humora.

- Mislim da su epidemiološke službe reagirale na vrijeme, rade se izvidi i učinit će se sve da se pronađu kontakti, testiraju svi koji bi mogli biti u riziku - kazala je Markotić.

Ako je netko napustio otok Brač zbog upozorenja da bi cijeli otok mogao biti stavljen pod karantenu, Markotić kaže da se jave svojim obiteljskim liječnicima i dežurnim epidemiolozima kako bi zaštitili sve i svoje obitelji.

Hoće li ona sutra popiti kavu? Odgovor je - ne. 

- Ja sam vam netko tko misli da je dobro da se život olakšava, popuštaju mjere, da se ljudi krenu dobro osjećati, ali ne moramo sve ono što se otvori odmah i iskoristiti - smatra Markotić.

Dodaje kako je važno održavati razmak i distancu. Također smatra kako ne bi svi odmah trebali nahrliti u vikendice i obiteljske posjete.

 - Mislim da je bolje da se pričeka, da se ne pravi odmah velika cirkulacija stanovnika. To može povećati rizik. Ako se previše opustimo, vidimo da odmah virus šalje upozorenje - istaknula je.

Što se tiče javnog prijevoza, kaže je uvijek bolje koristiti vlastiti automobil, ali za one koji nemaju tu mogućnost, javni prijevoz ne bi trebao predstavljati veliki rizik. Potrebno je pridržavanje mjera opreza, kao i korištenje zaštitne opreme. Kada je riječ o početku škole, Markotić smatra da svaki roditelj treba odlučiti, javlja N1.

Vaša reakcija na temu