Foto: HRT Markotić otkrila hoće li nakon izbora biti uvedene strože mjere

Markotić otkrila hoće li nakon izbora biti uvedene strože mjere

'Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put, najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli'

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Alemka Markotić odgovorila je u Dnevniku Nove TV hoće li nakon izbora biti strožih mjera s obzirom na veliki porast zaraženih u Hrvatskoj.

'Postoje mehanizmi koji su vrlo učinkoviti. Ako se držimo distance, nosimo maske, koristimo dezinficijense i ne okupljamo se u velikom broju, možemo držati sve pod kontrolom. S druge strane sada je toplije vrijeme i lakše je sve kontrolirati nego zimi', rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV.

'Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U Zagrebu je najveći broj pozitivnih i od toga je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor', rekla je i navela kako je 80 posto lakših bolesnika te da je tako bilo i od početka.

'Ovo povećanje traje dva tjedna pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići. Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put. Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli', rekla je Markotić i dodala:

'Prati se razvoj situacije i ako je neko mjesto rizično mjere će biti strože'.

O lijeku za ebolu, Remdesiviru, kaže se radi o lijeku koji ima određenu učinkovitost.

'Po prvim ispitivanjima je dobio, prvo u Americi, onda i u EU, dobio jednu vrstu ubrzanog odobrenja za primjenu gdje određene koristi ima od tog lijeka. Ne da bismo rekli kako je to nešto spektakularno, ali bi mogao pomoći u određenim situacijama', kazala je i dodala da će se lijek koristiti i kod nas.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69374, "");
Pregledaj komentare
29