Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MASKE POSTAJU OBAVEZNE? Stožer će danas donijeti još odluka o mjerama

MASKE POSTAJU OBAVEZNE? Stožer će danas donijeti još odluka o mjerama

Hrvatska više nema niti jednu županiju bez zaraženih koronavirusom

Nacionalni stožer kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima. Ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaje Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne 'preko koljena', kažu sugovornici Jutarnjeg lista. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere. Najkasnije u četvrtak bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Jutarnji doznaje da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju, a da ne moraju u izolaciju.

Hrvatska više nema niti jednu županiju bez zaraženih koronavirusom, a trenutačno su bolesne 934 osobe. Prednjače Zagreb i Osječko-baranjska županija. Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatne fešte - svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave.

Epidemiološka situacija u Srbiji i BiH sve je lošija. U Beogradu su u srijedu objavili da je u posljednja 24 sata u Srbiji evidentirano novih 357 pozitivnih, a jedna je osoba preminula. U BiH je također jedna osoba preminula, a 244 je novozaraženih. Zbog takvih podataka mnoge europske zemlje još su prije tjedan dana građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihov teritorij moraju u 14-dnevnu karantenu. Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata. Austrija je nedavno za državljane Kosova, Srbije, Sj. Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantenu pri ulasku na svoj teritorij.

Drugačiji je pak odnos Slovenije prema Hrvatskoj. Predstavnici slovenske vlade već danima upozoravaju slovenske državljane da dobro razmisle žele li zaista na put u Hrvatsku, a njihovi mediji puni su katastrofičnih vijesti o širenju koronavirusa u Hrvatskoj. O zatvaranju granice, odnosno uvođenju karantene za sve one koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju zasad nema najava. U Ljubljani su svjesni činjenice da bi takva odluka prouzročila pravi stampedo njihovih državljana koji se nalaze na odmoru u našoj zemlji. Prema dostupnim podacima, u ovom trenutku je oko 75 tisuća slovenskih državljana na odmoru u Hrvatskoj. Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs u srijedu je kazao kako se ova mjera još ne razmatra, ali bi se u slučaju njezine primjene slovenskim državljanima dalo nekoliko dana da se vrate u Sloveniju i time izbjegnu odlazak u karantenu.

Vaša reakcija na temu