Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot MEDVED: Baniju je nakon potresa napustila 2861 osoba

MEDVED: Baniju je nakon potresa napustila 2861 osoba

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio je da kaže gdje su posmrtni ostaci koji su odvezeni iz primarnih grobnica

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, u Dnevniku je govorio o stanju na Banovini, izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima te važnosti traganja za osobama nestalim u Domovinskom ratu. 

Ministar Tomo Medved rekao je da je dosad zaprimljeno više od 2000 zahtjeva za obnovu, a građani su oslobođeni nepotrebnog administriranja.

- Otvorili smo urede u Petrinji, Sisku i Glini te su uspostavljena dva mobilna ureda koji obilaze naselja, rekao je.

Istaknuo je napore inženjera koji su pregledali 35.252 objekta, od kojh je 11.825 neuseljivo, odnosno nisu sigurni, a s oznakom crveno ih je 4193.

Rušenja su preduvjet za obnovu, no za sada se ruše samo državni i gradski objekti. 

Medved je naglasio da je 1809 kontejnera i mobilnih kućica postavljeno u blizini kuća ili u kontejnerska naselja, započeto je uklanjanje objekata.

Prvo se u Petrinji uklanjaju objekti u vlasništvu RH koji predstavljaju opasnost.

- Prioritetno je uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi, rekao je.

Za nekoliko dana očekuje da će elaborati biti gotovi te će se započeti s rušenjem.

Županiju je nakon potresa napustila 2861 osoba, rekao je.

Za provedbu lokalnih izbora bit će pripremljena privremena glasačka mjesta, ili kontejneri ili šatori. 

- Donijeli smo Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, u saborskoj proceduri je Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, rekao je.

Naglasio je da će ovaj tjedan na Vladi biti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima, kako bi dodatno stvorili pretpostavku za ubrzanje cijelog procesa za ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida. 

Na kritike da opet stižu novi ratni veterani s novim povlasticama, rekao je da to nije istina.

- Na žalost, veliki broj branitelja umre prije nego ostvari svoj status. Predvidjeli smo osnivanje vijeća ministarstva hrvatskih branitelja koje će činiti specijalisti, to će biti četiri vijeća, umjesto dosadadašnjeg ZOSI-ja, jedinstvenog tijela vještačenja. Samo mjera prethodne stručne procjene koštala je Ministarstvo hrvatskih branitelja 13,5 milijuna kuna, rekao je.

U nedavnom intervjuu za jedan hrvatski medij predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da želi da se pronađe svaki nestali Hrvat. Hrvatskoj je poručio: 'Pokažite mjesto za koje mislite da se netko nalazi, pošaljite svoje ljude i zajedno ćemo to mjesto iskopati u roku od 24 sata. Samo da biste vidjeli da nitko ništa ne krije'.

Na pitanje ima li spoznaje o određenim takvim mjestima, Medved je rekao da se zna što su postrojbe tzv. JNA radile nakon ulaska u Vukovar, ali se ne zna gdje su posmrtni ostaci.

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio je da kaže gdje su posmrtni ostaci koji su odvezeni iz primarnih grobnica. 

- Od Srbije je u posljednjih pet godina traženo više od 100 konkretnih protokola, i zato neka odgovore na naše konkretne zahtjeve, naglasio je Medved.

Vaša reakcija na temu