Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mijenjaju se osobne iskaznice, doznajte što će sve biti drugačije

Mijenjaju se osobne iskaznice, doznajte što će sve biti drugačije

Sabor je izglasao izmjene

Sabor je izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici koja će imati novi izgled, a sadržavat će biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina.

Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na 70 godina, a takva će iskaznica vrijediti 40 godina.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj. 

Nove osobne iskaznice praktično će moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU.

Vaša reakcija na temu