Foto: Unsplash MILIJUNI U SAMOBORU Pronašli novac šefa Janafa?

MILIJUNI U SAMOBORU Pronašli novac šefa Janafa?

Policija sumnja da se radi o gotovini koju je sklonio Dragan Kovačević

Rasprave političara oko najnovije afere vezane uz uhićenje šefa Janafa Dragana Kovačevića se ne smiruju, a dok Kovačević u Remetincu piše žalbu na određivanje istražnoga zatvora i rješenje o istrazi, policija u potpunoj tajnosti nastavlja izvide, piše Jutarnji list.

Kako smo uspjeli neslužbeno doznati tijekom utorka i srijede, policija je u sklopu navedenog slučaja pretražila jedan objekt na području Samobora te u njemu pronašla više od milijun kuna u gotovini.

Premda je taj objekt u vlasništvu treće osobe, policija sumnja da je vlasnik tog novca upravo direktor Janafa, koji ga je tamo sklonio. Međutim, o ovom pronalasku u srijedu, usprkos našim nastojanjima, nismo uspjeli ništa više doznati. Informacije o pronađenom iznosu variraju od milijun do čak deset milijuna kuna. Također nismo uspjeli doznati niti tko je vlasnik objekta, jedino nam je rečeno da se ne radi o osobi iz bliže Kovačevićeve obitelji, što naravno ostavlja širok krug potencijalnih sumnjivaca.

Kako je uopće policija došla do adrese tog objekta još je veća tajna, no izvjesno je da su nekako došli do takve informacije te su pretrage objekta potvrdile njihove sumnje - odnosno nađeno je mnogo novca.

U međuvremenu, u javnost isplivavaju informacije o famoznom 'klubu', mjestu gdje je Kovačević 11. studenoga prošle godine od poduzetnika Kreše Peteka navodno primio 1,9 milijuna kuna mita. Naime, otkriveno je da je na toj adresi u Slovenskoj 9 registrirano još nekoliko pravnih subjekata, a neki od njih imaju zanimljivu povijest.

- Moram reći da me baš naljutilo kad sam od novinara ovih dana doznala da sam dopredsjednica udruge koju je 2016. godine Kovačević osnovao, i to bez da me o tome uopće obavijestio, te da nikada nismo održali niti jedan sastanak na tu temu - rekla nam je u srijedu Vesna Trnokop Tanta, bivša predsjednica Uprave Janafa, koja se u registru udruga vodi kao dopredsjednica udruge HR+. Tu udrugu je, naime, na zagrebačkoj adresi Slovenska 9 registrirao Kovačević, koji je predsjednik udruge.

- Kad sam vidjela da udruga ima i statut te da je održana osnivačka skupština, još sam se više uzrujala. Sjećam se samo da mi je 2016. Kovačević jednom prilikom predložio da registriramo udrugu koja bi promovirala povezivanje akademske zajednice i gospodarstva, ali nikad me nije informirao da je udrugu zaista i registrirao - kaže Trnokop Tanta koja je, kaže, već poduzela pravne radnje da se njezino ime makne iz registra.

Pitali smo je li ikad možda bila u prostorijama na adresi na kojoj je udruga registrirana i na kojoj je Kovačevićev 'klub' u kojem je okupljao političku i gospodarsku elitu, odgovorila je da nije.

- U posljednje četiri godine Kovačevića sam vidjela možda četiri puta - prisjetila se Trnokop Tanta.

U rješenju o provođenju istrage navodi se 'kako je ‘klub’ inače termin koji su Kovačević i njemu bliske osobe upotrebljavali za prostorije na adresi Slovenska 9'. Taj prostor moguće je s Kovačevićem povezati uvidom u katastar, zemljišne knjige i sudski registar Trgovačkog suda.

Naime, prostorije u prizemlju zgrade na navedenoj adresi oznake E-13 i E-14 u vlasništvu su trgovačkog društva Finkor d.o.o. u kojem Kovačević ima svojstvo osnivača, i to zajedno s društvom Centar ekonomskog razvoja d.o.o. (u kojem je Kovačević jedini osnivač). Radi se o dva prostora - poslovnom prostoru u uličnoj zgradi koji se sastoji od jedne prostorije površine 28,50 četvornih metara te o stanu u prizemlju koji se sastoji od tri sobe i ostalih prostorija površine 54,33 četvorna metra, kako je opisano u zemljišnim knjigama.

Trenutačno je odgovorna osoba navedenog društva Ivana Širić, koja je direktorica društva Centar ekonomskog razvoja. Na istoj adresi sjedišta imaju i društva Globfi d.o.o. i Eko-Glob. U društvu Globfi jedini osnivač, dakle imatelj svih udjela je društvo Finkor, a odgovorna osoba je Širić, dok je u društvu Eko-Glob jedini osnivač društvo Globfi, a odgovorna je osoba opet Ivana Širić. Na navedenoj adresi sjedište ima i društvo Gradnja Rajh u kojem je jedini osnivač odgovorna osoba Tonica Rajh, bliski suradnik Dragana Kovačevića.

Upravljanje tvrtkama, dok je na dužnosti, Kovačević je navodno prebacio na odvjetnički ured Šoštarić (u kartici piše Sostaric), odnosno da je to napravio naveo je u imovinskoj kartici. Međutim, u registru Trgovačkog suda nije vidljivo da su upravljačka prava u tvrtki Finkor prebačena na neko odvjetničko društvo, već se Kovačević i dalje navodi kao jedan od osnivača, ali od 2012., kada je postao predsjednik Uprave Janafa, nije direktor.

U imovinskoj kartici Kovačević je također naveo da upravljačka prava i u tvrtki Rašeljke d.o.o. u kojoj ima udio od pet posto prebacio na spomenuto odvjetničko društvo, ali to također u sudskom registru nije vidljivo, već se Kovačević i dalje vodi kao jedan od osnivača. Pokušali smo kontaktirati neke odvjetnike prezimena Šoštarić, ali oni do kojih smo došli rekli su nam da nisu oni koje tražimo.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75865, "");
Pregledaj komentare