Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot: HRT Milinović: Apsolutno sam protiv postroženja mjera

Milinović: Apsolutno sam protiv postroženja mjera

'Ja mislim da su mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali sam za kažnjavanje onih koji se mjera ne pridržavaju'

Do kraja tjedna uvest će se nove, strože mjere. Bit će usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva - ponajprije na ugostiteljstvo. Zahvatit će i kulturu i obrazovanje. Cilj je izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava.

U emisiji Otvoreno na HRT-u gostuju Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada, Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava, Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, Matija Posavec, župan Međimurske županije i Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije.

Šef Dubrave o stanju u toj bolnici

'Trend je uzlazni, mi trenutno imamo oko 450 bolesnika u KB-u Dubrava, od toga 80 na respiratoru. Zdravstveno osoblje je iscrpljeno, dugo smo u toj borbi. U zadnje vrijeme su nam stigli kolege iz svih zagrebačkih bolnica, s njima smo u liječenju covid bolesnika. Od početka epidemije pripremljeno je sve ono što se danas događa. Upozoravali smo da kad dođe jesen može doći do ovoga, mi tu situaciju imamo sada. Nikad nam nije nedostajalo respiratora, i dalje se nabavljaju. I dalje sukcesivno otvaramo nove odjele. U Dubravi je i operiranih covid bolesnika više od 100, učinjeno je više od 150 dijagnostičkih CT pretraga i raznih drugih dijagnostičkih pretraga. Reorganizacija je u tijeku, to je dinamički proces', govori Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava.

Kazao je da je dosta liječnika iz drugih bolnica u KB-u Dubrava i da im je jako vrijedan svaki od njih. Ne slaže se s HUBOL-om da su stvari van kontrole i kaže da stvari jesu pod kontrolom. 'Događa se jedna kompletna reorganizacija zdravstvenog sustava koja ne bi bila tako moguća da nije tako kontrolirana. Ovo je pitanje cijele zemlje, ne možemo sami', rekao je Lukšić.

Stanje u Zadru i u Međimurju

'Naše dnevne brojke su između 100 i 120 novooboljelih. Dok su brojke takve mi još uspijevamo obavijestiti u roku 24 sata sve pozitivne. Osiguravamo dovoljan broj smještajnih jedinca za naše pacijente, desetak pacijenata razvija teške simptome i oni su sve kandidati za bolnicu. Nama epidemiolozima je cilj spriječiti, upozoravamo ljude na osnovne mjere. U Salima je sada došlo do opuštanja, situacija je tamo eskalirala.Tamo sad imamo oko 47 aktivnih slučajeva. Danas nam je korona ušla u dom za starije u Salima koje ima 20 štićenika, polovica su pozitivni. S obzirom na godine starosti, sigurno će netko završiti na bolničkom liječenju.', rekao je Alan Medić, zadarski epidemiolog.

'Krivulja je kao slovo W, nekad je dobro, nekad je lošije. Međimurje je ipak korak ispred virusa. U veljači kad smo se pripremali kupili smo deset respiratora i platili račune veledrogerijama. Dok smo bilo korona free smo kupili uređaj za dijagnostiku. Pripremajući se za jesen smo išli na veliki broj testiranja, mi smo na preko 25 posto testiranog stanovništva', rekao je međimurski župan Posavec.

Kazao je da se dio bolesnika preselio u Zagreb iz preventivnih razloga, da bi se rasteretio sustav.

Milinović: Apsolutno sam protiv postroženja mjera, sadašnje mjere se ne provode

'Ne zabrinjava me ništa posebno u županiji, Ličko-senjska se uklapa u prosjek Hrvatske. Zabrinulo me prije nekoliko dana, imali smo prodor u jedan privatni dom za starije osobe sa psihičkim poteškoćama, od 157 je 127 pozitivnih. Danas borbi protiv korone u Hrvatskoj štete dvije stvari, jedna je panika, a druga je politizacija. To su dvije situacije koje trebamo iskorijeniti. Da se osvrnem na nove mjere koje su najavljene, ja sam apsolutno protiv postroženja mjera. Imam ja nekakvog iskustva kao ministar zdravstva, bio sam ministar kad je bila pandemija svinjske gripe. Ja sam kao ministar zdravstva zabranio pušenje u svim zatvorenim prostorima, to je trajalo pet-šest mjeseci. Bio sam u jednom noćnom klubu, mogu reći kojem jer više ne postoji - People's. Na jednom rođendanu, kao ministar, zabranjeno pušenje. Do 3, 4 ujutro. U 12 sati negdje oko mene ljudi puše. Ja sam se pokušao malo maknuti, da me baš ne uslikaju, sutra sam poslao inspekciju Ministarstva zdravstva, otišla je tamo i zatvorila klub na sedam dana. Mi danas postrožavamo mjere, a ove mjere koje su do sada važeće se ne pridržavaju. To je osnovni problem širenja virusa. Da smo imali da je zatvoren najpoznatiji zagrebački kafić zbog nepoštivanja mjera, to bi odjeknulo. Onda bi ovaj drugi razmišljao kako se ponašati', govori Darko Milinović, župan ličko-senjske županije.

'Ja mislim da su mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali sam za kažnjavanje onih koji se mjera ne pridržavaju', dodao je Milinović.

'Kroz cijelo ovo vrijeme, strože mjere su stupile na snagu 25. listopada, to će sad biti četiri tjedna, govorilo se da Stožer razmišlja o strožim mjerama, ali da se neće ići u paniku. Ne mislim da je ovo panika. Profesore Lukšić, jako ste to dobro rekli, ovo sve što danas živite i radite je moralo biti ranije isplanirano.19.3. su proglašene mjere koje su u Hrvatskoj donijele lockdown, onda su se popuštale mjere. Sada opet treba reterirati, ali na način da normalni život, koliko-toliko, može ići dalje', govori Marija Bubaš, Capakova pomoćnica.

'Mjere su na stolu i razmatraju se jer je sve još u fazi vaganja i poslagivanja u jedan razuman redosljed', dodala je.

Upitana je tko će donositi konačnu odluku - struka ili politika.

'Sudjelovala sam ova dva dana na sastanku s ministrima, svaki resor je mogao iznijeti što smatra mogućim i u kojem smjeru donesene mjere će gurnuti djelatnosti u nadležnosti tog resora. Ono što mogu reći za ministra Beroša da uvijek traži mišljenje struke i da traži da struka ima glavnu riječ. Struka će uvijek biti poslušana', rekla je Bubaš.

Međimurski župan Posavec je rekao da je današnji sastanak Plenkovića s ministrima trajao tri sata i da se analiziralo stanje u svim županijama. Kazao je i da se tražio konsenzus i balans u mjerama. 

'Ako govorimo o obustavi neke gospodarske djelatnosti, to se ne može i ne smije pustiti lokalnim stožerima jer uvijek ako nešto zatvarate morate naći obeštećenje ljudima koji mogu ostati bez posla. To su mjere koje mora donijeti država, odnosno vlada', rekao je Posavec. 

'Ja imam potpuno drugu viziju uvođenju novih mjera. Varaždinska i Međimurska županija su danas vrh u Hrvatskoj. Ajmo reći da je Vukovarska ili Ličko-senjska na minimumu oboljelih. Zašto bi, to je logično pitanje, zatvorile rad kafića kao što je to u ovom trenutku opravdano u Međimurskoj ili Varaždinskoj. Ja pozivam Stožer da razmisli da donosi mjere po uzoru na najbolje stojeće županije. Ajmo i tu upotrijebiti decentralizaciju. Ja mislim da u Ličko-senjskoj županiji zatvarati kafiće,. a posebno rad do 22 sata, mislim da je to irelevantno. Uzmimo najbolju županiju i minimalne mjere, a drugi će župani predložiti druge mjere', rekao je Milinović. 

Milinoviću odgovara Bubaš.

'Reći ću vam, Ličko-senjska županija ima četvrtu po visini stopu u Hrvatskoj, nakon Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske, ali u jednom tjednom izvještaju u Njemačkoj napisana je jedna dobra stvar - da mali porast u nisko naseljenim područjima diže stopu. U tom smislu možda i kod vas... Stožer u tom smislu uvijek jest govorio da ostavlja lokalnim stožerima da mogu donositi i strože mjere. Treba kontaktirati i kolege na terenu i s njima razgovarati', rekla je Bubaš.

Vaša reakcija na temu