Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot MINISTAR MALENICA: Sud u Osijeku trebao je izreći mjere opreza u Mamićevom slučaju

MINISTAR MALENICA: Sud u Osijeku trebao je izreći mjere opreza u Mamićevom slučaju

'Praksa je da kazna bude identična onoj utvrđenoj u RH, ali nadležni sud primjenjuje kazneno zakonodavstvo BiH'

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako smatra da je Županijski sud u Osijeku trebao izreći mjere opreza u slučaju Zorana Mamića, koji je nakon pravomoćne presude otišao u BiH i zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u toj državi.

Upitan je li sud pogriješio što nije odmah izrekao mjere opreza Malenica je rekao da Zakon o kaznenom postupku daje mogućnost sudu da izrekne mjere opreza kad postoji opasnost od bijega.

- Je li u konkretnoj situaciji sud to trebao izreći, nakon što je presuda postala pravomoćna, ja smatram osobno da je trebao izreći, rekao je Malenica.

Dodao je kako je prvostupanjski sud mogao izreći mjeru opreza sve do izvršenja.

Što se Mamićeve molbe tiče, Malenica je rekao kako će sud izvršenja temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći utvrditi ispunjavanje kumulativno dva uvjeta - da se u RH ne može izvršiti presuda, odnosno da se socijalna rehabilitacija može bolje ostvariti u drugoj državi.

- To su dva uvjeta koji se moraju ispuniti da bi sud donio odluku o izvršavanju kazne u drugoj državi, rekao je Malenica.

Ministar je objasnio kako, ako se molba prihvati kao osnovana, ulaze u komunikaciju s ministarstvom pravde BiH i upućuju zamolnicu za izvršavanje kazne u toj zemlji, a ako ono prihvati zamolnicu, upućuje je nadležnom sudu koji određuje zatvorsku kaznu.

Malenica je rekao kako je praksa da kazna bude identična onoj utvrđenoj u RH, ali da nadležni sud primjenjuje kazneno zakonodavstvo BiH.

U slučaju da sud ne prihvati Mamićevu molbu, ako se Mamić ne pojavi na ročištu pred sucem izvršenja, tada ide nalog za sprovođenje, i ako se ne može utvrditi je li u RH, raspisuje se međunarodna tjeralica, objasnio je ministar.

- I onda, kada se utvrdi gdje se nalazi, tada se može pokrenuti postupak izručenja Republici Hrvatskoj, dodao je Malenica.

Mamić je u molbi već rekao da kaznu zatvora neće izvršiti u RH, tako da je za pretpostaviti da se neće odazvati na taj poziv.

- Od tog trena se on smatra bjeguncem i tada se mogu koristiti ovi instrumenti, odnosno instituti, poput izručenja, rekao je.

Upitan o mogućnosti mijenjanja Zakona o kaznenom postupku u pogledu izricanja mjera opreza Malenica je rekao kako je ZKP jedan od dva najvažnija procesna zakona u RH te da se on ne mijenja dan za noć niti za pojedine osobe.

- Mi ćemo svakako revidirati Zakon o kaznenom postupku i svakako ćemo sa strukom, prvenstveno svim dionicima u pravosuđu, i sucima, i Državnim odvjetništvom, razmotriti sad ovu situaciju. Ako ona nije dovoljno jasna, ja svakako očekujem od njih da signaliziraju da se u tom dijelu promijeni i ZKP, ali smatram da je u sadašnjem zakonu postojala mogućnost da se izreče mjera opreza, zaključio je Malenica.

Vaša reakcija na temu