Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot: RTL Ministar Malenica najavio elektronski nadzor nad dijelom osuđenika

Ministar Malenica najavio elektronski nadzor nad dijelom osuđenika

Već se na idućim izborima neće birati zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika

Pravi godišnji odmor za Vladu je tek počeo, no posao koji im predstoji ne ostavlja previše vremena za opuštanje. Velik teret snosit će novo megaministarstvo pravosuđa i uprave jer su upravo ta dva segmenta apostrofirana kao ona koja vape za neodgodivim reformama, javlja Nova TV.

Pravosuđe ima mnogo problema, no prvo će se prionuti rješavanju onoga novoga i akutnoga - kako održati sustav u doba korone i potencijalno još jačega novog vala.

'I zato nam je bitno osnažiti ovaj institut rasprava na daljinu da sudski postupci mogu bez obzira na epidemiju koronavirusa, mogu neometano ići', kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica za Novu TV.

Dužina postupaka jedan je od najvećih problema. Građani pravorijek katkada čekaju desetljećima.

Od najavljenih promjena tu je još izmjena Zakona o izvršavanju kazne. I tu će se rokovi skratiti. Ministar Malenica navodi da mjesta u zatvorima - ima.

'Mogu najaviti i elektronski nadzor nad dijelom osuđenika tako da je i to nešto što u sljedećih godinu dana će se implementirati', dodaje Malenica.

Reforma javne uprave krenut će funkcionalnim spajanjem jedinica lokalne samouprave i smanjenjem brojka lokalnih dužnosnika. Već se na idućim izborima neće birati zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika.

'Time bi zapravo smanjili broj lokalnih dužnosnika za 634', objašnjava Malenica.

Vaša reakcija na temu