Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka Elizabete Mađarević

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka Elizabete Mađarević

Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je danas nadopunilo svoje priopćenje:

'Potaknuti pojačanim interesom javnosti, a nastavno na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojim se Ministarstvo ogradilo od stajališta koja je na svome Facebook profilu objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširuje dano priopćenje sljedećim navodima: 

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofonijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske.

- Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, je neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete.

- Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije. Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištama ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni.

- Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti i omalovažavanja na svim razinama.

Kako je javnost obaviještena, postupak utvrđivanja činjenica u ovome slučaju je pokrenut.'

Vaša reakcija na temu