Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mirela Čavajda, Vanja Jurić i Are You Syrious? dobitnice Nagrade Nada Dimić

Mirela Čavajda, Vanja Jurić i Are You Syrious? dobitnice Nagrade Nada Dimić

Nagrada 'Vesna Kesić' otišla je novinarki Tamari Opačić

Fond za druge u utorak je nagrade 'Nada Dimić' za promicanje društvenih sloboda dodijelio Mireli Čavajdi, odvjetnici Vanji Jurić i organizaciji Are you Syrious?, a nagradu 'Vesna Kesić' za kritičko novinarstvo novinarki Tamari Opačić.

Fond za druge utemeljili su aktivisti Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a dodjeljuje nagrade s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive, piše portal Vox Feminae.

Ovogodišnje nagrada Nada Dimić dodijeljena je Mireli Čavajdi, čiji je prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe uzbunio hrvatsko društvo, ali i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koja je dala iznimni doprinos u borbi za ostvarivanje njezinih prava.

'Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj. Njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, a u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj', istaknula je u obrazloženju nagrade članica žirija, novinarka Snježana Pavić.

Mirela Čavajda i Vanja Jurić odlučile su novčani dio donirati udruzi 'Sjena' koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U obrazloženju druge nagrade 'Nada Dimić', koja je pripala organizaciji Are You Syrious?, navodi se da je organizacija poklazala 'ljudsku stranu našeg društva, onu empatičnu i smislenu stranu … koja je postala iskra tople solidarnosti i dobrodošlice, borbe za jednakost svih ljudi i simbol da ne smijemo zažmiriti na jedno oko kad se u naša imena čini nepravda i produžuje patnja drugih'.

Prošle godine ustanovljena nagrada 'Vesna Kesić' za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima, dodijeljena je novinarki Tamari Opačić za priču o Iračaninu Omaru Mahdiju.

'Tom pričom razotkrila je način na koji se pravosudni i policijski sustav ponaša, odnosno vrši represiju nad tražiteljima međunarodne zaštite u Hrvatskoj', istaknula je u obrazloženju članica žirija, novinarka Danka Derifaj.

Vaša reakcija na temu