Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mirjani Čagalj priznanje za izniman doprinos suradnji u jadransko-jonskoj regiji

Mirjani Čagalj priznanje za izniman doprinos suradnji u jadransko-jonskoj regiji

Potpredsjednici HGK uručena je nagrada na kongresu u grčkoj Arti

Potpredsjednici HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjani Čagalj dodijeljeno je 17. listopada u grčkoj Arti posebno priznanje za doprinos razvoju Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i suradnji u jadransko-jonskoj regiji.

Mirjana Čagalj u prošlom je mandatu bila predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, koji okuplja više od 40 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonske regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije), koje predstavljaju oko 1,8 milijuna tvrtki. Za dvogodišnjeg predsjedanja Forumom posebno se angažirala na jačem povezivanju i spajanju Foruma gospodarskih komora s mrežama jadransko-jonskih gradova i sveučilišta kao i povezivanjem jadransko-jonske s dunavskom regijom.

- Iznimna mi je i velika čast primiti ovo priznanje jer je ono potvrda vizije kojom sam se rukovodila kada sam preuzela predsjedanje Forumom, a to je da samo zajedničkim djelovanjem možemo nešto postići na dobrobit svih. Zajednički na nivou regije, povezivanjem gospodarskog, javnog i obrazovnog sektora ali i zajednički u suradnji s drugim europskim makro-regijama. Drago mi je da sam na čelu Foruma mogla doprinijeti da napravimo ovaj korak naprijed te vam želim da i dalje budete vizionari u svom radu, baš kao što sam to bila i ja - rekla je primajući priznanje Mirjana Čagalj.

Kruna ovog rada bila je prije točno godinu dana u Splitu održana 1. zajednička konferencija triju civilnih mreža koje djeluju na jadransko-jonskom području – gospodarskih komora, gradova i sveučilišta, koja je okupila više od 400 sudionika.


U osam država jadransko-jonske regije živi 70 milijuna ljudi, te kako je tada poručila Čagalj 'iako su ekonomski pokazatelji ovih zemalja većinom različiti, naš je put do ravnomjerno razvijene, konkurentne i održive regije zajednički, jer u suprotnome gubimo svi. Naime, gospodarstvo je preduvjet za razvoj gradova i sveučilišta, bez obrazovanoga kadra pak nema gospodarstva, a i jedno i drugo uvjet su postojanja naših gradova'.

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, Forum gradova i mreža sveučilišta Uniadrion  zajedno okupljaju više od 120 tijela i institucija, te njihovo povezivanje i zajednički rad na područjima definiranima Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) predstavlja značajan korak i doprinos ka većem prosperitetu regije.

Brojne su zajedničke teme koje dijele države regije - od mobilnosti i transfera ljudi i znanja,  prometne i energetske povezanosti, plavog gospodarstva do zaštite okoliša, održivog turizma i sigurnosti, a mnoge od njih su raspravljane te je suradnja pokrenuta upravo na zajedničkoj konferenciji u Splitu.

Osim povezivanja unutar jadransko-jonske regije, Čagalj je inicirala i jače povezivanje jadransko-jonske i dunavske regije, putem uspostavljanja suradnje između dva regionalna udruženja gospodarskih komora, Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i Udruženja gospodarskih komora Podunavlja.

Nakon priznanja iz Sarajeva u srpnju za europsku osobu godine u području poslovnih udruženja te za doprinos i ulaganja u inicijative i projekte s ciljem  stvaranja kvalitetnijih uvjeta i održivih poslovnih odnosa među gospodarstvenicima, ovo je drugo veliko međunarodno priznaje koje je ove godine pripalo Mirjani Čagalj.

Priznanje je Mirjani Čagalj uručeno na 11. kongresu poduzetništva žena jadransko-jonskog područja, koji se od 16. do 18. listopada održava u grčkoj Arti, a koji Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora organizira u suradnji s HGK - Županijskom komorom Split, Gospodarskom komorom Arta i Sveučilištem Ioannina.

Vaša reakcija na temu