MOST UPOZORAVA: Ne smijemo uletjeti u eurozonu kao guske u maglu, građani o tome trebaju odlučiti na referendumu

MOST UPOZORAVA: Ne smijemo uletjeti u eurozonu kao guske u maglu, građani o tome trebaju odlučiti na referendumu

I Hrvatska narodna banka i Vlada imaju svoju verziju i interpretaciju istine, istaknuo je Petrov

Predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Robert Podolnjak, kandidati za Europski parlament, govorili su o uvođenju eura te istaknuli da Hrvatska za ulazak u eurozonu još nije spremna. Božo Petrov je naglasio da je vrijeme da HNB i Vlada počnu ljudima govoriti istinu.

- I Hrvatska narodna banka i Vlada imaju svoju verziju i interpretaciju istine. Prava je istina da su gotovo sve zemlje koje su prihvatile euro doživjele ozbiljan porast cijena, da je to bio ozbiljan udar na standard građana, a taj standard je kod nas nizak i neusporediv s većinom zemalja eurozone. Drugo, treba reći da Hrvatska nije provela strukturne reforme koje garantiraju trajnu stabilizaciju državnih financija i osiguravaju kontinuirani gospodarski rast. Jedina navodna reforma koju su proveli, ona mirovinska, je odbačena od građana kao pogrešna. Treće, za vrijeme ove vlade zabilježen je zastrašujući porast državne potrošnje, u dvije godine, samo državni proračun je porastao preko 20 milijardi kuna, a to je na srednji rok neodrživo i kroz koju godinu ponovo ćemo se suočiti s rupama u proračunu koje treba popunjavati zaduživanjem. Vlada se ponaša neozbiljno, a iza sebe će ostaviti financijski kaos. U tom svjetlu prijedloge Vlade i HNB-a o uvođenju eura smatramo isto tako neozbiljnim - rekao je Petrov.

Profesor Robert Podolnjak naglasio je nužnost provođenja referenduma za uvođenje eura, jer prema iskustvima zemalja koje su provele referendum, primjerice Danska i Švedska, to se pokazalo dobrom odlukom jer su postigle bolji gospodarski rast nego većina države u eurozoni.

- Hrvatska se ne smije olako odreći svoje monetarne suverenosti, ne smijemo kao guske u maglu uletjeti u eurozonu - zaključio je Podolnjak.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14