Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ured predsjednika Na Milanovićeve izjave reagiralo Veleposlanstvo Ukrajine

Na Milanovićeve izjave reagiralo Veleposlanstvo Ukrajine

'Iskazao je prezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njezinoj borbi za neovisnost'

Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj reagiralo je na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića. On je u utorak govoreći o tome kako će se Hrvatska postaviti glede situacije u Ukrajini, rekao: 'Mi s tim nemamo ništa i nećemo imati ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika'.

Reakciju ukrajinskog veleposlanstva prenosimo u cijelosti:

'U Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine bila je pozvana Veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić, kojoj je bio prenesen stav o rezolutnoj neprihvatljivosti današnjih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na adresu Ukrajinske države.

Naglašeno je da su izjave Zorana Milanovića o događajima Revolucije Dostojanstva vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost Ukrajine.

Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda.

Hrvatski predsjednik iskazao je prezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njezinoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje.

Izjave Zorana Milanovića retransliraju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahtjeva javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava predsjednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće. Veleposlanik Ukrajine također će učiniti odgovarajući demarš u Zagrebu.

Ukrajina visoko cijeni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspješno razvijaju između vlada dviju zemalja, te računa na kontinuiranu podršku Republike Hrvatske, posebice na putu europskih i euroatlantskih integracija naše zemlje', stoji u reakciji, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu