Foto: Screenshot Načelniku Borova smeta mural u čast ubijenih hrvatskih policajaca: 'To je prst u oko'

Načelniku Borova smeta mural u čast ubijenih hrvatskih policajaca: 'To je prst u oko'

Odobrio ga je direktor Veleprometa

Policija je jučer privela 14 osoba koje su u nedjelju ujutro hodale Borovom uz povike 'Ubij Srbina' i 'Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati'. Svih 14 je s područja Vukovarsko-srijemske županije, a sumnjiči ih se da su prekršili članak 325. Kaznenog zakona, koji sankcionira javno poticanje na nasilje i mržnju.

No načelnik Borova problem vidi i u muralu u čast 12 ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu 1991., koji je iscrtan dan prije incidenta.

Na grafitu stoji hrvatski grb bez krune, ali s prvim crvenim poljem. 12 križeva simboliziraju 12 ubijenih policajaca. Na grafitu su i oznaka specijalne policije i poruka 'Narod može izgubiti sve, samo ime ne'. Velepromet je dao dopuštenje autorima murala, a njegovu izradu je nadgledala policija.

Međutim, načelnik općine Borovo Zoran Baćanović (SDSS) već je u subotu, dakle dan prije incidenta, zbog njega bio ogorčen. 

- Velepromet je dao suglasnost za crtanje murala, ne razumijem takav postupak. Mi nemamo ništa protiv spomen-obilježja koje je poginulim policajcima postavljeno u centru Borova. Mi tamo nikad nismo prisutni niti ćemo ikad biti, naravno. Ali, oni koji žele doći slobodno mogu tamo polagati vijence, raditi što god žele, to je njihova stvar. Ovo je, međutim, dolijevanje ulja na vatru, prst u oko našim mještanima. Vidjet ćemo kako naš dio prostora ograditi od toga. Napisat ću priopćenje direktoru Veleprometa, koji posluje niz godina u Borovu. Svi naši mještani, pa i Općina, kupovali su u toj trgovini. Kako sada Velepromet može očekivati da mi sutra imamo neku poslovnu suradnju. To, naravno, ne može očekivati - rekao je Baćanović za Radio Borovo. 

Oglasio se i direktor Veleprometa Zvonimir Ivanišević.

- Točno je da sam ja odobrio udrugama taj mural, ali uz strogi uvjet da na njemu ne smije biti nikakvog provokativnog sadržaja, da to isključivo bude posveta policajcima koji su tamo prije 30 godina poginuli. Nije mi cilj bio provocirati, nisam opterećen prošlošću, iako sam prošao i logor, nisam takav čovjek. Ne mislim da je obilježavanje pogibije policajaca provokativan čin i ne znam zašto to nekome smeta, možda je u pitanju problem savjesti - rekao je Ivanišević za Novi list.

Njemu se Baćanović još nije obratio, ali direktor Veleprometa već razmišlja o poslovnoj šteti koju bi eventualno trpjelo njegovo poduzeće.

- Moguće je da ćemo imati poslovnu štetu zbog reakcije srpske strane. Da sam znao da će se to tako razvijati, možda i ne bih odobrio mural. Možda ćemo ga, ako nekome bude baš tako smetao, prekrečiti i gotovo - zaključuje Ivanišević.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(96926, "");
Pregledaj komentare