Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NAKON CRNOG REKORDA Stožer uvodi zabranu okupljanja! Uvode se maske na otvorenom te zabranjuje prodaja alkohola od 00.00 do 6 ujutro

NAKON CRNOG REKORDA Stožer uvodi zabranu okupljanja! Uvode se maske na otvorenom te zabranjuje prodaja alkohola od 00.00 do 6 ujutro

Utakmice bez gledatelja, na pogrebima i svadbama do 30 ljudi, aktivira se Arena

Šef stožera Davor Božinović nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite o uvođenju novih mjere za suzbijanje pandemije koronaviruas poručio je da nove odluke stupaju na snagu sutra u 0.00, s obzirom na objavu u Narodnim novima, u ponedjeljak. Time se uvode nužne epidemiološke mjere - zabrana okupljanja.

'Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenim i 1,5 metar u zatvorenom. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50. Na svadbama najviše 30. Na pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, samo svadebna mogu do 0.00. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle do ponoći op.a.). Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba. 

Zabranjuje se prodaja alkohola od 00.00 do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih sveti.

Mjere određuju na 14 dana, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli', prenosi Index.

Poslodavcima se preporučuje rad od kuće i smanjivanje sastanaka na najmanju moguću mjeru.

Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija. 

Ako negdje postoji blaža mjera, primijenit će se ove strože.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao: 'Imamo rekord, 2421 novooboljeli. Hrvatska nije otok, neke zemlje u susjedstvu imaju goru situaciju. U čitavom svijetu raste broj novooboljelih. Incidencija mu je visoka, mi smo na sredini ljestvice europskih zemalja. Češka ima više od 1000. Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, imamo brojna mikrožarišta'.

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo kako je osnovni izazov zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje. 

'Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 ljudi. Imamo 8 više nego jučer na respiratoru. Našalost, preminulo je 8 sugrađana. Pratimo situaciju u KB Dubrava koja je glavni oslonac. Imaju 226, 6 više nego jučer. Prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stužera. Aktivirat ćemo od raniije postojeće planove, aktiviramo Arenu. O našoj budućnosti odlučujemo svi mi sami. Ako držimo razmak, nosimo maske, držimo higijenu zasigurno ćemo smanjiti širenje virusa, zdravstveni sustav ne može bez toga'. 

Vaša reakcija na temu