Foto: Veljko Martinović Nakon sto su državi donirali 3,45 milijuna kuna, država je kuharima rekla zbogom

Nakon sto su državi donirali 3,45 milijuna kuna, država je kuharima rekla zbogom

'Već se zna da će recimo u slučaju vojnog napada prvi na fronti biti lovci, a vojska kad dođe dođe'

Dva sata nakon potresa prvi ugostitelji kreću iz Zagreba za Petrinju i već tog dana stradalim ljudima, vatrogascima, HGSS-u, Civilnoj zaštiti isporučuju 1150 obroka, javlja RTL.

Idućeg dana uspostavlja se još nekoliko kuhinja na stradalom području a svu hranu i namirnice osiguravaju ugostitelji preko donacija tvrtki i poslovnih partnera. Ulaze u dnevni ritam od oko 15.000 obroka dnevno a Crveni križ im 2. siječnja daje na raspolaganje svoje skladište u Zagrebu. 7. siječnja vijest o potresu dolazi u Ministarstvo gospodarstva koje daje nalog da im se dostave namirnice iz Robnih zaliha.

U međuvremenu netko se sjetio da država ima svoju tvrtku za pripremu hrane pa se od jučer uključuje Pleter s cijenom od 23 kune po obroku, a ugostitelji dobivaju jedno veliko drugarsko hvala. 

3 milijuna i 450.000 kuna. Dakle, realno, hrvatski ugostitelji su državi donirali 3 milijuna i 450.000 kuna.

Državi koja im je prije toga silom prilika i pandemije zatvorila posao i svela ih na socijalnu pomoć od dvije, tri ili četiri tisuće kuna, ovisno o padu prihoda. Istodobno im ni tu socijalnu pomoć nije još posve isplaćena.

Neki od ugostitelja, kuhara i konobara koji su ova dva tjedna proveli u Petrinji, Sisku, Glini i Topuskom tu pomoć nisu dobili još ni za listopad, dosta njih za studeni a naravno nitko je nije dobio za prosinac. 

I sada kad su spasili obraz državi, odradili ono što je trebala odraditi država, država umjesto da im prepusti dio posla, makar ljudima koji su iz tog kraja, kaže a ne: Kad su pare u pitanju to ćemo mi dijeliti među sobom i sa svojima, hvala lijepa, možete ići i dobar tek. 

Ali nema veze, važno je da smo spremni odgovoriti na svaku nevolju koja nas može snaći. Već se zna da će recimo u slučaju vojnog napada prvi na fronti biti lovci, a vojska kad dođe dođe, javlja RTL. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(85760, "");
Pregledaj komentare