Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr.com Nezavisna lista mladih najavljuje podnošenje kaznene prijave protiv HNB-a

Nezavisna lista mladih najavljuje podnošenje kaznene prijave protiv HNB-a

Smatraju da su počinili niz kaznenih djela u slučajevima 'Franak' i 'RBA zadruge'

Nezavisna lista mladih najavila je da će sutra podnijeti kaznenu prijavu protiv HNB-a zbog niza kaznenih djela u slučajevima 'Franak' i 'RBA zadruge'.

- Odgovorne osobe u Hrvatskoj narodnoj banci nikada nisu snosile političku odgovornost ili položili račun javnosti i građanima zbog zanemarivanja javnih dužnosti koje su im povjerene, zbog nečinjenja i neizvršavanja zakonom propisanih zadaća. Osim kreiranja složenih socijalnih, financijskih i ekonomskih problema, koji su javnosti poznati kao slučaj 'Franak' i slučaj 'RBA zadruga', ovakvim je postupanjem počinjen niz kaznenih djela, od strane Hrvatske narodne banke, članova Savjeta Hrvatske narodne banke (2013.-2019.) te guvernera Borisa Vujčića - poručuju iz Nezavisne liste mladih. 

Ističu kako su odgovorne osobe propustile spriječiti nezakonito i ništetno sklapanje ugovora s odredbama kamatne stope promjenjive odlukama banke i ugovaranje CHF valute, čime su kreditne institucije stekle nepripadnu materijalnu korist na teret gospodarskog, financijskog i javnog poretka, te nanijeli znatnu materijalnu i duševnu štetu korisnicima tih kredita. Napominju i kako je austrijskim je zadrugama dozvoljeno da bez dozvole, odobrenja, suglasnosti, kontrole i nadzora HNB-a pružaju financijske usluge na području RH sklapanjem ugovora o kreditu i ugovora o zajmu, čime je, ponovno, nanesena znatna materijalna šteta građanima i pravnim osobama. 

- Nečinjenje i neizvršavanje zakonom propisanih obveza i ovlasti, u dvama opisanim slučajevima, ima obilježja sljedećih kaznenih djela: zloupotreba položaja i ovlasti, zlouporaba obavljanja dužnosti državne vlasti, nesavjesni rad u službi, pomaganje u počinjenju kaznenog djela (opisanog u članku 38. KZ-a). Kaznena prijava će biti predana Državnom odvjetništvu uz prisustvo i podršku 50-ak građana pojedinaca, drugih zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora te predstavnika udruženja građana - zaključuju iz Nezavisne liste mladih. 

Vaša reakcija na temu