Foto: Joško Šupić Ninčević-Lesandrić: Informacije o tome kome i pod kojim uvjetima HBOR daje kredite moraju biti javne

Ninčević-Lesandrić: Informacije o tome kome i pod kojim uvjetima HBOR daje kredite moraju biti javne

Saborska zastupnica Mosta ističe kako je najvažnije da država počne inzistirati na transparentnosti u pogledu financiranja iz proračuna

Vrhovni sud Republike Hrvatske nedavnom je presudom naložio Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) obznanjivanje informacijama koje su godinama uskraćivali javnosti, o tome kome i pod kojim uvjetima daje kredite, poručili su iz Mosta. Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić prije deset mjeseci je u proceduru uputila izmjenu zakona koja bi javnosti omogućila uvid, a s obzirom na to da se o njenom prijedlogu još uvijek se nije raspravljalo u Hrvatskom saboru, apelira da ova presuda bude povod ažurnoj reakciji u Saboru.

- Vlada RH dala je negativno mišljenje, no ova presuda i činjenica da je HBOR u stopostotnom državnom vlasništvu, moraju biti poticaj da u Hrvatskom saboru raspravimo o izmjenama Zakona, kako bi se izbjegli ponovni beskrajni sudski sporovi. Važno je istaknuti kako je bitku s tom bankom dugo vodila bivša povjerenica za informiranje Anamarija Musa, koja je također dijelila stav da informacije o raspolaganju javnim sredstvima trebaju biti javne. Doista se nadam da će se iskoristiti Prijedlog koji je već u proceduri, pa makar s amandmanima vladajućih – najvažnije je da država počne inzistirati na transparentnosti u pogledu financiranja iz proračuna. U drugim državama podaci takvih institucija su javni i to je jedini ispravan način funkcioniranja - poručila je Ninčević-Lesandrić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14