Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: RTL Nova ljevica: Smije li Burilović, opterećen sumnjom u počinjenje kaznenih djela na čelo Podravke?

Nova ljevica: Smije li Burilović, opterećen sumnjom u počinjenje kaznenih djela na čelo Podravke?

DORH-u je, kažu, kaznena prijava upućena sredinom 2017.

Nakon jučerašnjeg aktualnog sata, vrijedi zapamtiti izjavu premijera Plenkovića da 'nema nedodirljivih', poručuje Nova ljevica. Isto je, dodaju, izjavio i 5. listopada da u borbi protiv korupcije 'stranačka pripadnost ne zanima ni DORH, ni policiju, ni mene'.

- Stoga Nova ljevica, kako ne bi bilo nedodirljivih, 'prinosi pažnji' hrvatskoj javnosti, a posebno premijeru Plenkoviću nesporne činjenice o predsjednicima dvaju najbogatijih hrvatskih komora (Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore), čini se nesposobnima da se uklope u hrvatski pravni poredak poštujući Ustav i zakone. Ovo činimo i zato, jer premijer te dvije komore usrdno brani - poručuju.

Dodaju kako 'u njihovoj obrani tako se na jučerašnjem aktualnom satu pozvao da te dvije komore imaju 150 godina tradicije i da moraju oni od nečega živjeti'. 

- Kao pravnik koji se predstavlja kao educirani čovjek, Plenković bi morao znati da je i robovlasništvo imalo višestoljetnu tradiciju, prije nego je ukinuto, a da njegovi kadrovi trebaju od nečega živjeti – i toga smo se od Plenkovića naslušali, posljednji put kada je tim argumentom branio Nevenku Benić, bivšu državnu tajnicu pod istragom USKOK-a, koju je potpredsjednik Vlade Medved zaposlio kao glavnu savjetnicu u Ministarstvu branitelja na plaću od 14.000 kuna. Kad su HGK i HOK u pitanju, na njihov loš rad već dugo upozoravaju udruge i građanske inicijative. Udruga FUTURIST tako je na svojim web-stranicama objavila da je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec pod istragom zbog utaje ukupno 3537 stranica bankovnih izvoda koje je od banaka HOK zaprimio u 2014. godini, a dužan ih je predati korisniku informacije temeljem pravomoćnog rješenja Povjerenika za informiranje - poručuju.

DORH-u je, dodaju, kaznena prijava po navedenom pitanju upućena sredinom 2017. a nakon dvije i pol godine, policija izgleda još uvijek traži gdje je Ranogajec sakrio te izvode.

- Istovremeno, predsjednik HGK Burilović očito čini kazneno djelo 'neizvršavanja sudskih odluka' kao kazneno djelo protiv pravosuđa (članak 311. Kaznenog zakona). Nakon što je izgubio 5 sporova na Visokom upravnom sudu, on presude toga suda, a sve se tiču ustavom zaštićenog prava na pristup informacijama – ne izvršava. Ranogajec i Burilović smatraju se ljudima HDZ-a. Štoviše, Ranogajec je 2017. bio HDZ-ov kandidat na izborima za župana Krapinsko-zagorske županije. Možda navedeni nisu 'mezimci' samog Plenkovića, ali bi mogli biti potpredsjednika Vlade Horvata, koji za obje zastarjele komore ima uvijek samo riječi hvale - smatra Nova ljevica.

Najviše pak zabrinjava, smatraju, da je Burilović sada u 'užem krugu' za dolazak na čelo Podravke, pa se jednostavno pitanju, smije li Burilović, opterećen sumnjom u počinjenje kaznenih djela, doći na čelo najveće hrvatske prehrambene kompanije.

- Mora i Burilović 'od nečega živjeti', no možda bi bilo bolje da mu šaljemo lunch-pakete s Podravkinim proizvodima, nego da svjedočimo da je i dalje Plenkovićeva Vlada, kada su komore i njihovi čelnici u pitanju, spremna žmiriti na oba oka, potvrđujuću da su sve te Plenkovićeve priče da 'nema nedodirljivih' i da 'stranačka pripadnost ne zanima ni DORH, ni policiju, ni mene - i dalje samo tek lažne vijesti - zaključuju.

Vaša reakcija na temu