Foto: Pixabay.com NOVA LJEVICA Apeliramo na Beroša da ne zavarava javnost najavama dsa će biti dovoljno cjepiva protiv gripe

NOVA LJEVICA Apeliramo na Beroša da ne zavarava javnost najavama dsa će biti dovoljno cjepiva protiv gripe

Iz ljekarni, upozoravaju, stižu vijesti da sui dosadašnje zalihe cjepiva rasprodane

I Nove ljevice poručuju kako već nekoliko mjeseci slušamo o osobitoj važnosti cijepljenja protiv gripe u ovoj sezoni cijepljenja, posebno kako bismo izbjegli potencijalno pogubne komplikacije istodobnog obolijevanja od gripe i covida-19. Dodaju i kako se posljednjih dana suočavamo s vijestima o tome kako je upitno hoće li biti dovoljno cjepiva i za ugrožene skupine, a kamoli za ostale građane.

Navode kako je ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku HRT-a od 16.10. izjavio kako vjeruje da će cjepiva biti dovoljno za sve one koji će se željeti cijepiti, no iz ljekarni stižu vijesti da su dosad dobivene zalihe cjepiva rasprodane, da je pritisak građana velik te da je izvjesno da će se i dodatno naručene količine cjepiva rasprodati prije nego što svi zainteresirani građani uspiju doći do cjepiva.

- Također iz razgovora s liječnicima obiteljske medicine jasno je da ne znaju kojim količinama cjepiva za ugrožene skupine raspolažu, odnosno ne znaju hoće li dobiti dovoljno za sve pacijente koji imaju pravo na besplatno cjepivo. Dodatno im posao otežava činjenica da se ove godine, za razliku od prethodnih, u ljekarnama inzistira na liječničkom receptu, kojeg liječnici u ljekarne ne mogu poslati putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) nego ga pacijenti moraju osobno podići, opterećujući time ionako preopterećene ambulante liječnika obiteljske medicine u vrijeme pandemije - poručuje Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice. 

Napominje da dodatni dolasci pacijenata u ambulante obiteljske medicine pridonose potencijalnom širenju covida-19.

- Također raspolažemo informacijama da su pojedine privatne tvrtke naručile veće količine cjepiva za svoje zaposlenike - što potencijalno dovodi do situacije da neugroženi zaposlenik/ica privatne tvrtke ima prednost pri dobivanju cjepiva pred kroničnim bolesnikom. Postavljamo pitanje po kakvim su se algoritmima određivali prioriteti u raspodjeli

cjepiva protiv gripe u sezoni kada je cjepiva očito nedovoljno, a znamo da je cijepljenje protiv gripe od osobite važnosti. Ukoliko se neadekvatno i nejasno određuju prioriteti u cijepljenju protiv gripe kako možemo imati povjerenja u sustav da će ispravno odrediti prioritete u provedbi, nadamo se što skorijeg, cijepljenja protiv covida-19. Osobito ako znamo da će i količine budućeg spasonosnog cjepiva biti izuzetno ograničene - kaže Kekin.

Apeliraju na Ministarstvo zdravstva i ministra zdravstva Vilija Beroša da ne zavaravaju javnost najavama kako će cjepiva biti dovoljno za sve nego da transparentnom raspodjelom cjepiva protiv gripe u sezoni 2020./2021. preuzmu odgovornost za zdravlje i procijepljenost hrvatskih građana.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(78130, "");
Pregledaj komentare