Foto: Screenshot/HRT NOVE BROJKE: U Hrvatskoj 63 nova bolesnika, sada ih je ukupno 481, a 14 ih je na respiratoru

NOVE BROJKE: U Hrvatskoj 63 nova bolesnika, sada ih je ukupno 481, a 14 ih je na respiratoru

Pozitivno je i 18 liječnika specijalista

Ministar zdravstva Vili Beroš je na jutrošnjoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestio da od jučer u 17 sati imamo 39 novih slučajeva koronavirusa. 

- Od jučer ujutro ukupno novih 63 bolesnika. Nema eksponencijalnog rasta to je od iznimne važnosti. Na respiratoru je 14 bolesnika. Svi testirani u Vinogradskoj su negativni. Potrebno je prije donacija kontaktirati ljude koji se time bave da adekvatno rasporedimo resurse. Jučer su se počele prikupljati grijalice za kamp u Dubravi, a to nije potrebno jer su ti šatori grijani. Molimo da se javite Maji Grbi-Bujević ako želite pomoći - rekao je. 

Krunoslav Capak je kazao kako imamo 18 liječnika specijalista koji su pozitivni, 6 specijalizanta, 7 medicinskih sestara i 2 stomatologa. 

- Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji 18.601 ljudi, 2437 kontakata koje intenzivno epidemiološki nadziremo, 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji. Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju, zaštitare... Poruka građanima je: vi budite doma, neka to bude vaša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom. Jučer smo dobili potvrdu da imamo dva policajca zaražena koronavirusom. Policijski službenici su najveća potpora zdravstvenom sustavu pa smo mi stalno provodili preventivne mjere i naši službenici su u mjerama samoizolacije, oko 90 njih. Sad se provode epidemiološki izvidi i nema veći broj kontakata sa zaraženima. U ovom trenu je problem što nam za briseve trebaju educirani ljudi s potpunom zaštitom opremom. Jučer sam dobio informaciju da imamo slučajeve da ne možemo utvrditi na koje su načine bili zaraženi, ali svi njihovi kontakti su pod nadzorom - rekao je Capak.

Alemka Markotić kaže kako 80 posto bolesnika na respiratoru imaju kronične bolesti, nešto su niže dobne strukture, oko 61 godine, zbog toga što smo imali veći broj inficiranih u mlađoj populaciji. 

- Tako da je to sve očekivano. Očekujemo da će među teže oboljelima rasti osobe starije životne dobi. Zato opet upozoravamo da ne odlaze u trgovine. Životno ugrožen je na neki način svatko tko je na respiratoru. Znamo da se nekad dogode komplikacije i nekad neki ne mogu biti spašeni. Zato molimo starije ljude da ne izlaze. Trenutno imamo jednu osoba koja je na intenzivnoj i kritično je - rekla je Markotić.

Od jutros je i treća osoba na respiratoru u Osijeku. 

- Utvrdili smo da nije bilo propusta. Bio je hitan slučaj i to je problem. Kad je potrebno postupiti da se nekome spasi život onda se nekad nema vremena čekati rezultat testa. Ne znam situaciju u Biogradu, ako se pokaže da je mjera karantene opravdana nacionalni stožer će je donijeti - rekao je Capak.

O preminulom u Istri Markotić je kazala kao je zdravstvena inspekcija otišla na teren.

- Razgovarala sam sa svim relevantnim, klinička slika nije bila jača, prema mojim informacijama obitelj je smatrala da u tom trenu sanitetski prijevoz nije bio potreban iako je epidemiolog to preporučio kao i odlazak u bolnicu. Prema mojoj informaciji u ovom trenutku nije se radilo o težoj kliničkoj slici - kazala je.

Markotić je po pitanju testiranja rekla da će napisati konkretna pitanja i dati konkretne odgovore o testiranjima jer vide da ima puno pitanja. 

- Na ta pitanja će odgovarati i drugi liječnici koji se javljaju zadnjih dana, sve ćemo uzeti u obzir - rekla je Markotić.

Beroš je rekao kako je bilo govora o tome da država planira provesti 20.000 testiranja. 

- Možda ćemo dobiti 180 zaraženih. Testiranje ne sprječava širenje. To nije metoda kojom se može zaustaviti širenje epidemije. Držanjem pravila i mjera ćemo spriječiti širenje ne testiranjem - rekao je Beroš.

Capak je odgovorio kako su testirali sve osobe koje su bile u samoizolaciji i koje su kontakti od bolesnika koji su dobili simptome.

- Testirali smo i puno kontakata koji su bili u kontaktu s oboljelima i puno drugih kontakata. I njima smo radili testove kako bismo oslobodili sekundarne kontakte. Moje mišljenje je da bi trebali pojačati testiranje u zdravstvenim ustanovama - rekao je Capak.

Ministar Davor Božinović govorio je o problemima vozača kamiona.

- Ovo što je bilo s BiH je posljedica nesporazuma. Naravno da je otvoreno više graničnih prijelaza. Naši šefovi graničnih policija su u kontaktu. I tu više ne očekujem probleme. Svi su krenuli na jedan granični prijelaz, a nije bilo potrebe za time. U datom trenutku smo neke situacije morali rješavati tako da one budu dosta striktne jer je bilo potrebno djelovati odmah - rekao je Božinović.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61650, "");
Pregledaj komentare