Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NOVE MJERE NA GRANICAMA Doznajte što je Stožer promijenio

NOVE MJERE NA GRANICAMA Doznajte što je Stožer promijenio

Uveli su neke izmjene

Nacionalni stožer donio je neke izmjene koje se tiču prelaska granice s obzirom na privremene zabrane i ograničenja koja su na snazi zbog pandemije. Svim putnicima koji su u tranzitu, uključujući osoblje u prometnom sektoru, ako ne napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u Republiku Hrvatsku, automatski se određuje nužna epidemiološka mjera samoizolacije.

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i regija članica Europske unije, odnosno država i regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku ako posjeduju važeću i valjanu EU digitalnu covid potvrdu.

Ako su navedene osobe prilikom putovanja do graničnih prijelaza Republike Hrvatske putovale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na tim područjima.

Državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane) i država članica schengenskog prostora te država pridruženih schengenskom prostoru te članovi njihovih obitelji i državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem direktiva EU ili nacionalnog prava te osobe koje imaju nacionalne dugoročne vize, a dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti važeću i valjanu EU digitalnu covid-potvrdu.

Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz točke I. ove Odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja.

Iznimke koje se odnose na gore navedena nužna putovanja su: 

- zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;

- pogranični radnici (kao i npr. sportaši, kako je navedeno u iznimkama za putnike unutar EU/EGP);

- osoblje u prometnom sektoru;

- diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

- putnici u tranzitu, uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska;

- osobe koje putuju radi školovanja;

- pomorci ako se ne zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati

Cijelu odluku možete pročitati ovdje.

Vaša reakcija na temu