Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 NOVI GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK S NOVINARIMA: 'Zdravko Mamić? Odbijam odgovoriti! Insinuirate li da sam počinio kazneno djelo'

NOVI GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK S NOVINARIMA: 'Zdravko Mamić? Odbijam odgovoriti! Insinuirate li da sam počinio kazneno djelo'

'Vi tražite da ja govorim o nečem što je bilo prije devet godina. Sačuvaj Bože'

Tek što je preuzeo DORH, Ivan Turudić našao se s novinarima. Iznio je svoj plan, kazao da neće odgovarati na pitanja o konkretnim predmetima, ali neka pitanja ipak se nisu mogla izbjeći, poput onih o Zdravku Mamiću i Josipi Rimac

'Nadam se da ćemo dobro surađivati, ali pod tim ne mislim da ću nekom odavati povlaštene informacije. Nisam stao od jutros, imali smo kolegij, razgovor s kolegama i kolegicama. Mislim da će sve dobro funkcionirati. 

Prvu stvar sam napravio, to je bio kolegij. Sutra imam sastanak s cijelim USKOK-om. Očekujem kratak, ali važan sastanak. Namjeravam poslije obići sva državna odvjetništva u Hrvatskoj. 

Glavni državni odvjetnik ne može ništa napraviti bez suradnje s Vladom, posebno Ministarstvom pravosuđa. Naći ću se s ministrom. Imamo puno stvari za riješiti. 

Mislim da je nužno izmijeniti zakone o kaznenom postupku, državnom odvjetništvu i USKOK-u. Očekujem pomoć svih mjerodavnih. Nadam se da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju. 

Bit će i nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u, tako i USKOK-u. O tome je malo prerano govoriti. 

Vrlo brzo ću imenovati v. d. ravnatelja USKOK-a. Mislim da ću to sutra objaviti. Morate mi dati određeno vrijeme za natječaj. Mjesto ravnatelja je nepopunjeno duže vremena. 

Snažno se zalažem za osnivanje Visokog državnog odvjetništva. Treba se donijeti zakon', kazao je Turudić. 

Potom su uslijedila pitanja. 

'Slučaj Agrokor je nastao 2017. Još uvijek nije potvrđena optužnica. Jednom je bila povučena, ispitana su dva svjedoka, ponovno je povučena, do danas nije određen novi vještak. To je prioritet. Ja mogu biti koordinator, ali moram biti informiran o tome. Dužnost mi je da ispitam kako je došlo do vještačenja, to se mora istražiti. Sve se mora utvrditi. Moramo najprije vidjeti tko je angažirao vještaka. Deplasirano mi je govoriti što je napravila Zlata Hrvoj Šipek, ja sam ovdje prvi dan. 

Predmet Josipe Rimac? 

Tu sam već bio izuzet na vlastiti zahtjev prije no što su otkrivene poruke. 

Mamić? 

Sada smo predaleko došli. O pojedinim predmetima ne želim govoriti. Ovdje smo da bi govorili što će raditi državna odvjetništva u narednom razdoblju', kazao je Turudić. 

Hoće li Plenkovićeva Vlada imati popuste ili neće? 

'Neće.' 

Ured europskog tužitelja? 

'Stvari su tu izvučene iz konteksta, voditeljica me prekinula pa je ispalo da sam protiv Ureda europskog tužitelja. Naravno da nisam. On ima svoje mjesto i ulogu. Imat će u meni kao državnom odvjetniku lojalnog suradnika', kazao je Turudić. 

'Trudit ću se da DORH bude otvoreniji prema javnosti nego do sada', rekao je glavni državni odvjetnik. 

Novinari su ga pitali o Lexu AP. 

'Mislite da ću povrijediti tajnost postupka i odavati izvide? Pa neću', odgovorio je Turudić. 

Evo što je kazao o kadrovskoj situaciji i plaćama u DORH-u. 

'Vrlo često su kandidati čekali da dobiju mig za neko upražnjeno mjesto. Toga više neće biti. Svatko tko je zainteresiran, neka se javi. Ne treba nikakvo posebno odobrenje ako ga je prije bilo. 

Neke su plaće dobre. Dobro je da su se povećale plaće u nižim državnim odvjetništvima. Siguran sam da se raspon između najmanje i najveće plaće mora povećati', kazao je. 

Osjeća li pritisak? 

'Ništa mi nije teško. Nikakav pritisak ne osjećam. Baš me briga za pritiske. Pritisak je bio prvenstveno medijski. Došao sam ovdje napraviti posao, da Državno odvjetništvo bude bolje kada budem odlazio', rekao je Turudić. 

Što će biti s Mladenom Bajićem, bivšim glavnim državnim odvjetnikom koji više nije zamjenik, ali je i dalje angažiran u DORH-u?

'Kolega radi na dva vrlo važna projekta, educira državne odvjetnike u Ukrajini u procesiranju ratnih zločina i na važnom projektu u BiH. Do daljnjeg ostaje. Nije uključen u tajne postupke. Nije zamjenik, već savjetnik', kazao je Turudić. 

Evo što je rekao o odluci Andreja Plenkovića da njega postavi za glavnog državnog odvjetnika i hoće li mu se to isplatiti. 

'Premijer je donio ispravnu odluku. Takve odluke se ne donose da bi se isplatile', kazao je. 

Bilo je još pitanja o USKOK-u. 

'Za mjesto ravnatelja USKOK-a se nitko javio jer su uvjeti natječaja bili katastrofalni, a ne zato što nitko nije zainteresiran. Nije bilo ljudi koji imaju uvjete

Katalog nadležnosti USKOK-a je prevelik. Trebali bi se baviti s manjim brojem kapitalnih predmeta, a postoje stvari koje mogu raditi državna odvjetništva', kazao je Turudić. 

Novinari su se opet vratili sastanku s Mamićem. 

'Odbijam s indignacijom odgovoriti. Što insinuirate? Da sam počinio kazneno djelo? Rekli ste, što bi bilo kada bi neki sudac se našao s nekim Mamićem. Baš me briga. Ali to nije predmet ove konferencije da ja odgovaram o nečemu što je bilo prije devet godina. Sačuvaj Bože', kazao je Turudić.

Vaša reakcija na temu