Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Katrina_S from Pixabay Novi problemi s besplatnom marendom

Novi problemi s besplatnom marendom

Iz evidencije uoči naplate 'nestaju' učenici, u nekim školama i po tristo njih

Tek što su se uspjele uhodati u organizaciji podjele besplatnih obroka, osnovne škole su se našle pred novim problemom, a riječ je o evidenciji učenika koji primaju besplatan obrok. Problem je to koji je kulminirao ovaj tjedan, jer s krajem mjeseca škole moraju dostaviti podatke o konzumiranim obrocima kako bi te obroke naplatile iz državnog proračuna, ali ispostavilo se da broj učenika koji su škole upisivale u e-Dnevnike kao konzumente besplatnih obroka ne odgovara onome što su osnivači škola dobili kao povratnu informaciju od resornog ministarstva.

U pojedinim školama ta se odstupanja broje i u nekoliko stotina učenika koji nisu evidentirani kao korisnici besplatnog obroka, a koristili su ga. Na naš upit u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odgovaraju da su podaci o broju učenika u osnovnim školama sto posto točni, jer se generiraju iz e-matice, piše Novi list.

Neažurirani podaci

- Što se tiče evidencije prehrane za učenike, u sustavu e-Dnevnika postoji evidencija prehrane za učenike koju popunjava razrednik. Spomenuta evidencija služit će za isplatu sredstava za besplatnu prehranu. Budući da škole koje do odluke Vlade nisu imale organiziranu nikakvu prehranu za učenike nisu koristile spomenutu evidenciju prehrane, Ministarstvo je osnivače škola pozvalo da potaknu škole na unošenje evidencije o prehrani jer do kraja prošlog tjedna škole još nisu bile popunile evidenciju. Međutim, tijekom ponedjeljka i utorka gotovo sve škole su popunile spomenute evidencije te će se isplata sredstava za besplatne obroke osnivačima nastaviti predviđenom dinamikom - tvrde u Ministarstvu.

Međutim, ravnatelji pak tvrde da to nije tako, jer su se podaci unosili savjesno, nije se kasnilo, a opet ne odgovaraju realnoj situaciji. Tako ravnatelj OŠ Hreljin, Zoran Pavletić, kaže da osobno ima problem sa svega dva učenika, ali zna za situacije gdje u školama nije evidentirano i po 300 i 400 učenika.

- Odgovorno tvrdim da su učitelji i razrednici napravili sve kako treba. Jednako tako i osnivači, kao i ravnatelji. Krajnje savjesno su se ispunjavale tablice. Nije prvi put da se služimo e-Dnevnikom, godinama ga koristimo. Podaci se nisu unosili na kraju nego na početku mjeseca prilikom naručivanja obroka. Problem je u neažuriranju podataka. Mi smo imali dva učenika koji su se ispisali iz škole još na početku školske godine i sada smo imali problem s njima, jer podaci nisu ažurirani. Samo u osnovnim školama kojima je osnivač Primorsko-goranska županija ima 1.900 učenika. To znači da tim školama treba isplatiti 58.000 eura za obroke učenika, a postoji cijeli niz škola u kojima nije evidentirano nekoliko stotina učenika - objašnjava Pavletić.

'Nestali' učenici

I u najbrojnijoj riječkoj školi, OŠ Srdoči, tvrde da su razrednici na vrijeme i točno unosili podatke, a 'nestala' su im čak 304 učenika. Ravnatelj Ivan Vukić navodi da je osnivač, Grad Rijeka, školama proslijedio dopis Ministarstva po kojem ispada da škola i razrednici nisu odradili dio posla, što nije istina.

- Očito postoji problem s podacima i došlo je do neke zabune, a problem je što su ti podaci direktno vezani za financijska sredstva. Konkretno naša bi škola mjesečno trebala za besplatne obroke dobivati 17.409 eura kada bi svi učenici uzimali marendu. Obroke konzumira 90 posto učenika što je oko 16.000 eura mjesečno - kaže Vukić.

Netočnim podacima jučer su se bavili i u OŠ 'Fran Franković', jer kako navodi ravnatelj Vedran Kosovac u toj je školi 'nestalo' 160 učenika. Toliko ih nedostaje u dostavljenoj evidenciji Ministarstva.

- Imamo 530 učenika, što znači da nam mjesečno za njihove obroke treba isplatiti oko 12.000 eura. Mi smo u utorak dobili podatke osnivača koje je dostavilo Ministarstvo i nedostaje 160 učenika iako smo redovno unosili podatke - navodi Kosovac.

S obzirom na to da su škole podatke unosile u e-Dnevnik o kojem brigu vodi Carnet i na njihovu smo adresu poslali upit, a odgovor Carneta gotovo je u riječ isti onom koji nam je dostavilo Ministarstvo. Također tvrde da škole nisu bile ažurne u unošenju podataka, iako ravnatelji tvrde suprotno, pa je Ministarstvo osnivače škola pozvalo da potaknu škole na unošenje evidencije o prehrani, jer do kraja prošlog tjedna škole još nisu bile popunile evidenciju.

Vaša reakcija na temu