Foto: T. Brandt / MORH (Ilustracija) NOVI PROBLEMI S DROGOM: Tri hrvatska vojnika u tri vojarne pali su na testiranju

NOVI PROBLEMI S DROGOM: Tri hrvatska vojnika u tri vojarne pali su na testiranju

Sva tri slučaja otkrivena su u proteklih nekoliko dana

Ponovno problemi s drogom u redovima Hrvatske vojske. U svega nekoliko dana na čak tri lokacije otkriveni su novi slučajevi konzumacije, javlja Dnevnik Nove TV. 

Tri hrvatska vojnika u tri vojarne pali su na testiranju – u zrakoplovnoj bazi na Plesu, Zemuniku, gdje je otkriven pripadnik protuzračne obrane, te u gardijskoj brigadi u Petrinji. Sva tri slučaja otkrivena su u proteklih nekoliko dana.

- Utvrđeno je kod sva tri pripadnika da su bili na testu pozitivni na droge, konzumirali su drogu. Ne znači da je konzumirali samo u vojarni. Kad se provodi test znači da je konzumacija bila i izvan  vojarne, prije stupanja na službu - rekao je brigadir Vlado Kovačević, načelnik sektora za Vojno-policijske poslove. Dodaje da će protiv trojice vojnika biti pokrenut stegovni postupak i kaže da je riječ o mlađim vojnicima, javlja Dnevnik Nove TV.

O kojim je vrsta droga, ali i količinama riječ – ne želi reći. Kaže da nije bilo propusta s njihove strane i potvrđuje: vojna policija lani je bila u oko 80 nadzora. Rezultati su bili porazni.

- Obuhvaćeno je 166 osoba. Od njih su 42 djelatne vojne osobe pozitivne na droge. A od te 42, njih 36 su vojnici i najmlađa populacija, dok je ovih 6 dočasnika koji su u sustavu od 10-15 godina - otkrio je Kovačević.

Iz MORH-a kažu da se vojsku sustavno educira o štetnosti droga. 

- I nabavljena je nova vrsta testera protiv zlouporabe droga gdje se kod urina i u slini mogu detektirati droge kod pripadnika oružanih snaga - kaže Irena Rački iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

Manjak stege i discipline u vojsci kritiziraju i politički oponenti ministra obrane, ali štede šefa vojske. 

- Odgovornost je u prvom redu na ministru Krstičeviću i njegovom timu, ali i na premijeru. To govori o nedostatku nadzora nad upravljačkim procesima unutar MORH-a - smatra Franko Vidović, član Odbora za obranu.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(59159, "");
Pregledaj komentare