Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NOVO ŽARIŠTE Od 362 testiranih čak 226 pozitivnih!

NOVO ŽARIŠTE Od 362 testiranih čak 226 pozitivnih!

Ogroman je porast novooboljelih

Tijekom proteklih nekoliko dana Vukovarsko – srijemska županija postala je jedno od žarišta zaraze virusom Covid-19 što, uostalom, govore i brojke novozaraženih. Tako je 18. studenoga, kada se održavala kolona sjećanja, bilo 40 novozaraženih da bi nekoliko dana kasnije ta brojka dosegla 150 zaraženih ovim virusom. Danas je zabilježen novi veliki porast broja novozaraženih pa je tako ta brojka dosegla 226 novozaraženih u svega 24 sata. Uz to u samoizolaciji je čak 1.406 osoba što predstavlja veliki bazen potencijalnih novo oboljelih osoba.  

Sve to govori kako je Vukovarsko – srijemska županija, koja je u onome prvome proljetnom valu bila jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, sada jedno od žarišta. Koliko je virus raširen govori i podatak da su u posljednjih 24 sata testirane 362 osobe od kojih je njih čak 226 pozitivno! Treba u svemu tome uzeti u obzir kako je Vukovarsko – srijemska županija rijetko naseljena radi rata i iseljavanja pa stoga su mnogi mišljenja kako je na istoku Hrvatske stanje trenutno lošije nego i Varaždinu, prenosi Večernji list

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić kazala je na današnjoj konferenciji za novinare kako se rast broja novo zaraženih može očekivati i narednih dana, odnosno sve dok mjere koje su donesene ne počnu davati rezultate. Krešić je rekla kako se broj novo zaraženih u Vukovarsko – srijemskoj županiji temelje obrade ne može dovesti u vezu s kolonom sjećanja u Vukovaru 18. studenoga, odnosno da je broj novo zaraženih na vukovarskom području počeo rasti od početka ovoga mjeseca. Ona ovaj značajan rast novo zaraženih povezuje prije svega s obiteljskim okupljanjima, kirbajima, svinjokoljama ali i prijevozu učenika u školama i njihovom ponašanju izvan nastave. Zbog svega toga donesena je i odluka kako od ponedjeljka, 30. studenoga, učenici svih srednjih škola u županiji prelaze na online nastavu.    

- Treba znati i kako nema tih restriktivnih mjera koje će donijeti rezultate ukoliko izostane sudjelovanje svakog pojedinca i svake osobe. Svi se moraju uključiti i dati svoj doprinos u ovoj borbi. Pojedinačno smo mali ali zajedno možemo dati puno. Ovaj virus traži sudjelovanje svih. Svi željno isčekujemo cijepljenje i ono će sigurno pomoći ali niti ono neće nadomjestiti osobno sudjelovanje svih građana - rekla je Krešić dodajući kako ovo nije vrijeme za bilo kakve proslave i okupljanja nego za maksimalnu odgovornost svih. Kazala je i kako zabrinjava relativno veliki broj zaraženih s nepoznatim izvorom zaraze što ukazuje da potpuno horizontalno širenje virusa, odnosno kako je se moguće zaraziti na svakom koraku.   

Trenutno su u vukovarskoj i vinkovačkoj bolnici hospitalizirane 62 osobe i za sada je taj broj stabilan. Međutim, s obzirom na porast broja zaraženih i činjenicu da će taj broj i dalje rasti za očekivati je i povećanje broja hospitaliziranih osoba tako da je u pripremi i sekundarni smještajni centar u koji bi se smještale osobe s blažom kliničkom slikom ili oni koji su se dovoljno oporavili ali još ne u toj mjeri da mogu u svoje obitelji.

Vaša reakcija na temu