Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nude dnevnicu od 300 kuna dnevno, ali radnika nema

Nude dnevnicu od 300 kuna dnevno, ali radnika nema

Na neretvanskim plantažama se planira ubrati 35.000 tona mandarina

Berba mandarina u neretvanskoj dolini u punom je jeku. Osim slabijeg uroda i niske otkupne cijene, proizvođači imaju problema i s pronalaskom radne snage. Radnika nema, pa su proizvođači mandarina na mukama.

Ove godine na neretvanskim plantažama planira se ubrati oko 35.000 tona mandarina, ali nitko još nema odgovor na pitanje - hoće li berača biti dovoljno da se to učini.

Nedostatak radnika proizvođači ove godine pripisuju i duljoj turističkoj sezoni koja se preklopila sa sezonom početka berbe mandarina. Nepisano je pravilo da radnik u prosjeku dnevno ubere oko 30 gajbi, za što se dobije pristojna dnevnica.

'Tko hoće raditi, može zaraditi. Dnevnice su dobre, 300 kuna je ove godine, do sada je bilo 250 kuna', kaže jedna beračica za HRT.

Trenutačnom otkupnom cijenom od 3,80 kuna proizvođači nisu zadovoljni, što uz troškove proizvodnje smatraju još jednim razlogom nedostatka radnika. Kad bi otkupne cijene bile veće, bilo bi i više novca za berače.

Vaša reakcija na temu